Importanta distinctie europeana obtinuta de Ambulanta pentru Monumente care a salvat de la distrugere peste 30 de cladiri de patrimoniu din Banat

TIMISOARA. Ambulanta pentru Monumente Banat, proiect coordonat de Asociatia pentru Patrimoniu, a obtinut o importanta distinctie europeana in domeniu si intra in competitie pentru Premiul Publicului, care se acorda prin vot.

Puteti vota AICI!

Gala de decernare a premiilor va avea loc la Bruxelles in 2021 cu participarea inalt reprezentantilor Comisiei Europene si Europa Nostra.

CITESTE SI: S.O.S. Cula de la Banloc. Intervine Ambulanta pentru Monumente din Banat, la 50 de kilometri de Timisoara

CITESTE SIAmbulanta pentru Monumente intervine de urgenta la biserica de lemn de la Jupanesti, din Timis. Hai si tu sa dai o mana de ajutor ‘medicilor’!

CITESTE SIAmbulanta pentru Monumente intervine de urgenta la Moara Indaratnica de la perete, din Banat. Hai si tu sa dai o mana de ajutor ‘medicilor’!

In cei patru ani de existenta, „Ambulanta pentru monumente” a facut interventii asupra a 32 de monument istorice, 10.500 de membri ai comunitatilor locale au fost constientizati asupra valorii propriului patrimoniu. De asemenea a organizat 22 de expozitii, 5 camionete dotate cu unelte si echipamente, 233 de voluntari au fost implicati in aceste actiuni si 73 de parteneri si sponsori.

Principalul sustinator al proiectului este ASR Printul de Wales prin The Prince’s Foundation si Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture.

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeana in anul 2002 fiind inca de atunci gestionate de Europa Nostra – Vocea europeana a Societatii Civile dedicate Patrimoniului Cultural. Premiile beneficiaza de sprijinul programului Europa Creativa al Uniunii Europene.

Castigatorii premiilor au fost selectati de jurii independente compuse din experti de patrimoniu din intreaga Europa, dupa o evaluare atenta a candidaturilor depuse de organizatii si persoane din 30 de tari europene. Juratii au decis, de asemenea, sa acorde trei premii Europa Nostra unor initiative remarcabile de patrimoniu din tari europene care fac parte din programul UE Europa Creativa, si anume Elvetia si Turcia.

Ambulanta pentru Monumente Banat s-a nascut in 2018, fiind un proiect finantat din Timbrul de Arhitectura de catre Ordinul Arhitectilor din Romania. Ambulanta pentru monumente Banat este un lastar al proiectului cu acelasi nume, care face interventii de urgenta, salvand de cativa ani buni, monumente in Transilvania si care-si propune sa se extinda gradual la nivelul intregii tari. Proiectul este coordonat de catre Asociatia pentru Patrimoniu Activ- PACT in parteneriat cu Asociatia Monumentum, cea care a dat nastere acestui proiect in Transilvania, Facultatea de Arhitectura si Urbanism Timisoara, Directia Judeteana pentru Cultura Timis si Directia Judeteana pentru Cultura Caras-Severin.

Printre monumentele asupra carora au intervenit ”medicii” de la ”Ambunalta”, in Timis, se numara Biserica de la Dragomiresti, Biserica de la Jupanesti sau Cula de la Banloc. De asemenea, in judetul Caras – Severin, au intervnit asupra unei mori de apa, Moara Indaratnica de la Rudaria.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...