S.O.S. Cula de la Banloc. Intervine Ambulanta pentru Monumente din Banat, la 50 de kilometri de Timisoara

TIMISOARA. Ambulanta pentru Monumente din Banat organizeaza ultima interventie din acest an. Si a ales unul dintre cele mai degradate obiective din judetul Timis.

CITESTE SI: ‘Nu punem cioara mai presus de om’. Ultima decizie a primarului Nicolae Robu pentru zona din jurul Catedralei din Timisoara, plina de gainat. Video 

Este vorba despre Cula de la Banloc, aflata la 50 de kilometri de Timisoara, aproape de intrarea in localitatea timiseana.

Numita si „casa paznicului”, cula de la Banloc a fost construita la marginea domeniului familiei Karacsonyi, cea care a construit aici si un vechi castel. In zilele noastre, constructia este intr-o faza accentuata de degradare. Cutremurul din 1991 a afectat-o foarte mult, iar pe ziduri se pot observa crapaturi foarte mari.

Ambulanta pentru Monumente din Banat cheama voluntari sa salveze Cula de la Banloc:

Castelul de la Banloc este unul dintre cele mai reprezentative din Banatul de campie. Ceea ce este mai putin cunoscut este ca alaturi de castel si parc, pe intinsul proprietatii ce-i apartinea acestuia, se afla numeroase alte edificii, de dimensiuni mai modeste, abandonate, napadite de vegetatie si vandalizate de nenumarate ori de-alungul istoriei lor.

CITESTE SI: A fost capturat unul dintre cei mai cautati hoti, ce facea parte din gasca de spargatori de lux cu lovituri de maestru in Timisoara. Reteaua a pradat firme de curierat, vile de milionari, bijuterii ori case de schimb valutar. Foto si video 

Turnul de paza de la Banloc, aflat in imediata vecinatate a drumului DN 59B, intre Deta si Banloc, marginea candva extinsa proprietate a familiei Karacsonyi, cea care detinea si palatul pana la inceputul sec XX. Este o constructie eclectic-romantica de sfarsit de secol 19, abandonata de mai bine de 70 de ani si avariata de cutremurul din 1991. Una dintre problemele majore este faptul ca acoperisul sau de tip terasa, nu este protejat in nici un fel de ploi si ninsori, motiv pentru care, Ambulanta pentru Monumente Banat, cu sprijinul autoritatilor locale, s-a hotarat sa dea o mana de ajutor.

Facem apel asadar, la voluntarii nostri, pentru ultima oara anul acesta, in limita timpului pe care aceștia il dispun. Cu sprijinul Primariei din localitate, vom asigura cazarea si masa participantilor. Cei interesati sa participe, sa-si aduca incaltaminte de lucru, sac de dormit, lanterna, izopren.

Proiectul Ambulanta pentru Monumente Banat este un proiect cultural finantat de Ordinul Arhitectilor din Romania, din Timbrul de Arhitectura, fiind coordonat de Asociatia pentru Patrimoniu Activ- PACT, in parteneriat cu Asociatia Monumentum, Directia Judeteana pentru Cultura Caras- Severin, Directia Judeteana pentru Cultura Timis si Facultatea de Arhitectura si Urbanism Timisoara.

Cei interesati sa participe sunt rugati sa sune la unul din urmatoarele numere de telefon:
stud.arh. Braje Mircea 0740351386
stud. arh. Adrian Bancos 0748646863

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Laudabila initiativa mai ales din partea unor tineri.
    Cladirile sunt pe duca si mai greu de refacut, dar parcul trebuie doar curatat si ar arata foarte frumos. Si totusi arata jalnic. Mare pacat.