S-a constituit noul Consiliu pentru Dezvoltare Regionala al Regiunii Vest, pentru perioada 2020-2024. Foto

TIMISOARA. Consiliul pentru Dezvoltare Regionala (CDR) Vest s-a intrunit joi, la sediul Consiliului Judetean Arad, in sedinta de constituire, prima de dupa alegerile locale, desfasurata in conditii speciale din cauza Covid-19.

CITESTE SI: Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, la Timisoara: Suntem pregatiti sa ajutam in orice fel posibil infrastructura pentru sosele, cai ferate, cladiri, spitale 

Astfel, a fost aprobata componenta CDR Vest pentru perioada 2020 – 2024, dupa cum urmeaza: Laurentiu NISTOR – Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Romeo-Dan DUNCA – Presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Iustin-Marinel CINCA-ARGHIR – Presedintele Consiliului Judetean Arad, Alin-Adrian NICA – Presedinte Consiliului Judetean Timis, Dan BOBOUTANU – Primarul Municipiului Hunedoara, Danut BUHAESCU – Primarul Orasului Uricani, Tiberiu PASCONI – Primarul Comunei Totesti, Ioan POPA – Primarul Municipiului Resita, Cristian MICLAU – Primarul Orasului Baile Herculane, Brian FILIMON – Primarul Comunei Maureni, Calin BIBART- Primarul Municipiului Arad, Petru ANTAL – Primarul Orasului Pecica, Corneliu POPI-MORODAN – Primarul Comunei Ghioroc, Samuel Dominic FRITZ – Primarul Municipiului Timisoara, Danut GROZA – Primarul Orasului Sannicolau Mare, Ionut STANUSOIU – Primarul Comunei Ghiroda.

Consiliul are 16 membri, fiind alcatuit din presedintii consiliilor judetene din regiune si cate un reprezentant al fiecarei categorii de unitate administrativ-teritoriala – municipiu, oras si comuna din fiecare judet.

Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Vest este organismul regional deliberativ care coordoneaza politica de dezvoltare regionala la nivelul regiunii si implicit activitatea ADR Vest.

In cadrul sedintei de astazi au fost alesi totodata noul presedinte al CDR Vest, in persoana domnului Iustin CIONCA – presedintele CJ Arad, si vicepresedintele – domnul Romeo DUNCA, presedintele CJ Caras-Severin. Aceste functii sunt indeplinite, prin rotatie, pentru cate un mandat de un an, de catre presedintii celor patru consiliilor judetene.

Membrii CDR Vest au fost informati despre stadiul implementarii Programului Operational Regional 2014-2020 si Programul Operational Regional 2021-2027 – Regiunea Vest, program care va fi gestionat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest in calitate de Autoritate de Management.

La sedinta a participat, la invitatia ADR Vest, si domnul Adrian Mariciuc, secretar de stat in cadrul Ministerului Fondurilor Europene, care le-a prezentat membrilor CDR Vest programele europene nationale disponibile in viitoarea perioada de programare si oportunitatile de finantare care vor exista.

În cadrul Regio-POR 2014-2020, in Regiunea Vest au fost contractate pana in prezent 750 de proiecte, in valoare totala de aproape 1,3 miliarde euro, valoarea finantarii nerambursabile depasind deja 1 miliard de euro, fata de o alocare initiala de 634 milioane euro.
Alte 247 de proiecte se afla in evaluare sau precontractare, avand o valoare totala de 392,71 milioane euro si 198,24 milioane euro valoarea finantarii nerambursabile
In total, au fost depuse 1.510 proiecte la nivelul regiunii, valoarea lor totala depasind 2,2 miliarde euro.

In ceea ce priveste viitoarea perioada de programare, Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Vest, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Regional 2021-2027 in Regiunea Vest, a elaborat prima versiune a acestui program, care a fost transmisa si se afla in curs de negociere cu reprezentantii Comisiei Europene. Vor putea fi finantate o gama larga de interventii, in cadrul celor 5 Obiective de Politica propuse de Regulamentul Comun al UE privind Fondurile Europene. Astfel, POR Vest 2021-2027 este structurat in 6 prioritati, dupa cum urmeaza:
– Prioritatea 1 – O regiune competitiva prin inovare, digitalizare si intreprinderi dinamice;
– Prioritatea 2 – O regiune cu orase Smart si o administratie digitalizata;
– Prioritatea 3 – O regiune cu orase prietenoase cu mediul;
– Prioritatea 4 – O regiune accesibila;
– Prioritatea 5 – O regiune educata;
– Prioritatea 6 – O regiune atractiva.

Un alt punct pe ordinea de zi a sedintei CDR Vest a vizat portofoliul de proiecte de infrastructura din Regiunea Vest selectate pentru finantarea pregatirii documentatiilor tehnico-economice prin Programul Operational de Asistenta Tehnica 2014-2020, proiecte pentru care beneficiarii vor avea obligatia sa depuna cereri de finantare in perioada de programare 2021-2027 pentru realizarea investitiilor. Regiunea Vest beneficiaza de o alocare de peste 34,2 milioane lei pentru pregatirea de proiecte.

Membrii CDR au aprobat lista de proiecte prioritare aferente domeniului infrastructurii rutiere de interes judetean, inclusiv variante ocolitoare si/ sau drumuri de legatura, la nivelul Regiunii Vest. Lista cuprinde patru proiecte, care au o valoare estimata de aproape 113 milioane euro (TVA inclus): „Modernizare retea rutiera in zona de nord a judetului Arad” (Judetul Arad), „Modernizare DJ 571 – Intersectie DN 57 – Moldova Noua – Carbunari – Sasca Montana – Ciuchici (intersectie DN 57)” (Judetul Caras-Severin), „Modernizare DJ 705 A: Orastie – Costesti – Sarmizegetusa Regia, km 2+200 – 19+465” (Judetul Hunedoara) si „Construirea drumului judetean de legatura pentru conectarea Aeroportului International „Traian Vuiaˮ Timisoara la Autostrada A1” (Judetul Timis).

De asemenea, CDR Vest a aprobat in sedinta de astazi cuantumul contributiilor consiliilor judetene din Regiunea Vest la Fondul pentru Dezvoltare Regionala al Regiunii Vest pentru anul 2021 si al contributiilor pentru functionarea birourilor regionale pentru cooperare transfrontaliera Romania-Serbia, din Timisoara, si Romania-Ungaria, din Oradea, pentru anul 2021, precum si bugetul si organigrama ADR Vest.

Toate documentele strategice si prima versiune a POR Vest 2021-2027 pot fi consultate pe site-ul ADR Vest: www.adrvest.ro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.