Noutati :

Re-nationlizarea 5

16 iunie, 2011 - 11:18 AM
Autor: Ioan Coriolan Garboni      
Categorie: OPINII
1

Ioan Garboni

Cred ca traim intr-o tara a absurdului. O tara unde o lege organica promulgata de presedintele tarii, este ’’batuta’’ de o ordonanta de urgenta, ordonanta facuta in pripa si dezinformare. Avem o tara unde interesele personale, de gasca,” bat” interesele nationale sau ale comunitatii unde traim. Iata povestea!

Sala Capitol din Timisoara, este acum sediul Filarmonicii Banatul. Aceasta sala, a fost un cinema celebru, construit in 1929, din fonduri private si donat apoi comunitatii locale de catre fostii proprietari. in 1947 acest imobil a fost nationalizat si a fost folosit de catre timisoreni, pana cand s-a infiintat RADEF-ul (Regia Autonoma Distributie Film). Conform economiei de piata, dupa 1990 au aparut Mall-uri le cu salile lor de cinema Multiplex, cu sonorizare super si proiectii de filme in 3D. Fotolii comode, salile climatizate si noutatile la zi a filmelor, a facut ca toti spectatorii sa migreze la aceste Mall-uri. RADEF-ul a ramas doar cu toate salile din Romania, sali friguroase, mizere, pline de soareci. Datoriile uriase pe care aceasta agentie (subordonata Ministerului Culturii) le-a adunat a facut, normal in virtutea principiului descentralizarii statului, ca aceste sali sa fie retrocedate comunitatilor locale care le-au construit. Dar, “baietii destepti” de la Bucuresti, au pus la punct o alta afacere, gandind transformarea acestei agentii in SA, urmand ca sa poata cumpara apoi orice sala de cinema din Romania, la preturi modice. Astfel istoria Cinemaului Capitol este aceasta: 1947 (nationalizat), 2003 retrocedat, 2003 re-donat RADEF-ului, 2007 retrocedat primariei Timisoara expres pentru filarmonica, 2008 re-donat RADEF, 2010 prin Legea 303 retrocedat comunitatilor locale, 2011 din nou “re-donat” RADEF-ului.

Ca la casa de nebuni, uite sala nu e sala. In acesta sala s-au investit in cei 5 ani de cand este filarmonica, peste un milion de euro!! 400.000 euro prin proiecte europene, 400.000 euro de la Consiliu Local Timisoara si peste 200.000 euro din sponsorizari private! Bataia pestelui in aceasta manevra, nu este atat sala Capitol, acum modernizata si climatizata, ci gradina de vara de aproape un hectar ca suprafata, teren care apartine CLT si este dat in folosinta filarmonicii. Interesele imobiliare sunt uriase, dar primaria si filarmonica doresc sa construiasca un Mall Cultural, necesar candidaturii Timisoarei la Capitala Europeana a Culturii in 2021 si nicidecum sa concesioneze acest teren pentru… hotel sau birouri private. Asa ca, domnilor si doamnelor, iata cum apar peste noapte legi in care ministrii sunt dezinformati ca sa semneze iar parlamentul este indus in eroare. Noroc, ca mai exista mass-media, „a patra putere in stat“, cainele de paza al democratiei, presa care ancheteaza si… forteaza ca lucrurile sa reintre in normal. Azi, Timisoara are o echipa retrogradata in diviza C, are un mitropolit umilit si patrimoniul nostru cultural, este devalizat! Nu va lasati timisoreni! Va multumesc!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Din pacate concluzia acestui articol este dura realitate (si cruda in acelasi timp). De fapt concluzia ar putea tine loc de titlu pentru orice articol de presa privind dezvoltarea orasului Timisoara in ultimii zece ani. Bleah !!!