Intelepciunea: 49 -56 de ani

Ioan Coriolan Garboni

Sanatatea la batranete este semn de intelepciune la tinerete...” – asa-mi spunea cineva odata, un nonagenar, oferindu-mi secretos, reteta sa pentru o viata lunga. Dar ce te faci atunci, cand in tinerete n-ai fost intelept? Rudolf Steiner, spunea ca: „… o data cu al patruzeci si noualea an inceteaza posibilitatea de a ne afla in relatii directe cu ierarhiile spirituale superioare –, asadar, daca privim perioada dintre patruzeci si doi si patruzeci si noua de ani, vedem tot ce poate fi vietuit de om dupa moartea sa datorita entitatilor din jurul sau”.

Deci, daca ar fi sa-l „popularizam“ simplist pe Steiner, am spune ca el credea ca pe fiecare planeta traiesc entitati. Noi, azi le spunem… extraterestrii. Dar, ce se intampla cu cei care au depasit patruzeci si noua de ani? De aici incepe deja zona in care lumea spirituala vegheaza asupra unei individualizari importante a omului pe Pamant, prin karma. Asta inseamna ca de la aceasta varsta percepem prezentul, trecutul si mai ales viitorul, altfel. Poate ca termenul de persoana „inteleptita” nu este corect, dar cu siguranta dupa cinzeci de ani, vom avea alte prioritati. Mai ales ca Steiner spune ca dupa ultima perioada 56-63 de ani, deci incepand cu varsta de 64 de ani, incepe batranetea. Ciudatenia este ca Rudolf Steiner (1861-1925) a murit exact la varsta de 64 de ani, deci el… nu a mai prins perioada batranetii.

Oare intelepciunea tineretii sale a fost atat de mare, ca n-a mai avut nevoie de batranete? Trebuie stiut, ca Steiner credea cu tarie in reincarnare si in karma. De altfel, antropozofia este definita ca o conceptie despre om si lume care isi propune sa ofere cunostinte despre lumea spirituala obtinute prin cercetare  spiritual stiintifica. Ea sustine existenta unor facultati de perceptie suprasensibila in cazul tuturor oamenilor, prin dezvoltarea carora, urmand o metoda precisa si sistematica, se poate atinge perceperea nemijlocita a spiritualului. In viziunea antroposofica, omul reprezinta o fiinta integrata in microcosmos si macrocosmos, ce actioneaza simultan pe mai multe niveluri, orice actiune a sa avand urmari si in lumea spirituala. Fiecare persoana e considerata a fi in legatura cu diferite fiinte spirituale, chiar daca acest lucru ramane in inconstient pentru majoritatea oamenilor.

Christos ocupa un rol central in acest sistem spiritual, fiind cel care da sens intregii evolutii pamantesti. Personal, cred cu tarie ca dupa 50 de ani, legaturile cu entitatile spirituale din jurul nostru se amplifica si vor fi complet diferit percepute. Mult mai calm si intelept. Data viitoare, ne indreptam spre ultima perioada, inainte de a intra in… batranete.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.