Raticidele in pericol! Cum actioneaza Deraton!

In partea a doua a anului 2011, o comisie de supraveghere a industriei pesticidelor a ajuns la concluzia ca anticoagulantele (principala materie prima pentru producerea raticidelor) trebuie eliminate.

Aceasta idee a pus in garda atat producatorii de raticide, cat si principalul interesat in a apara interesele membrilor sai, Confederatia Europeana in Pest control a Asociatiilor nationale de profil (CEPA). Aceasta masura, considerata arbitrara, ar leza, in primul rand, apararea sanatatii populatiei statelor membre in domeniul igienii si sanatatii publice, impiedicand luarea de masuri prin deratizare a inmultirii necontrolate a rozatoarelor.

E cunoscut faptul ca acestea (rozatoarele) sunt vectori importanti in raspunderea unor maladii ce-a cutremurat Europa de-a lungul secolelor.

E vorba despre ciuma, holera, boli epidemice: pesta (inflormatia si hipertrofia ganglionilor limfatici, septicemie, petese cutanate, in unele cazuri invazie secundara in plamani). Alte boli pe care rozatoarele le poarta si transmit sunt selmoneloza, leptospiroza, tifosul, rickettsioza variceliforma, turbarea (rabia), trichineloza, tularemia. Bineinteles ca CEPA si toate asociatiile parte la Confederatie au luat atitudine si au cerut explicatii si motive intemeiate care au stat la baza acestei idei.

S-au pus mai multe intrebari: de ce nu se iau masuri legislative de interzicere (daca sunt atat de periculoase) a comercializarii libere a raticidelor pe baza de anticoagulante? De ce nu s-a trecut, prin legislatie, la inasprirea acordarii licentelor celor care presteaza servicii in acest domeniu? De ce nu s-a trecut la un sistem unitar de calificare a personalului ce lucreaza in acest domeniu de activitate?

In ultima adunare generala a CEPA, Asociatia Romana de Combatere a Vectorilor in Igiena si Sanatate Publica (ARCVIP) a venit cu propuneri concrete prin vicepresedintele asociatiei, ing. Leonard Roman, in ce priveste profesionalizarea activitatilor de pest control prin calificarea imediat dupa angajare (sau chiar inainte) a personalului angajat in firme de pest control.

„Consideram ca scoaterea anticoagulantelor din „recuzita” necesara combaterii rozatoarelor ar duce la folosirea altor metode si mai putin ortodoxe: capcane, adezivi, chiar folosirea batei de baseball, daca putem sa glumim putin”, explica acesta. Excluderea anticoagulantelor ar avea repercusiuni nefaste asupra sanatatii populatiei si a starii de sanatate si confort a animalelor (domestice si de companie).

„In sensul celor prezentate mai sus, in calitate de vicepresedinte al ARCVIP, fac un apel catre toate societatile comerciale care au ca obiect principal de activitate pest control (deratizare, dezinfectie, dezinsectie) sa se inscrie in asociatie pentru ca impreuna sa ne aparam interesele. Cu cat vom fi mai multi, cu atat vom avea un cuvant mai greu de spus in sprijinirea demersurilor Confederatiei CEPA”, a precizat ing. Leonard Roman.

Asociatia Romana de Combatere a Vectorilor in Igiena si Sanatate Publica are interesul sa-i apere pe membri sai de devieri de la metodele clasice de combatere, de deviere de la legislatie, de deviere de la interpretarea corecta a legilor in domeniu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.