Flori uscate, cum sa faci un buchet ‘etern’

Cum să păstrezi florile tăiate pentru o lungă perioadă de timp: iată metodele și instrumentele utile pentru uscarea lor

„O floare este scurtă, dar bucuria pe care o dă într-un minut este unul dintre acele lucruri care nu are început sau sfârșit”, a spus poetul francez Paul Claudel. Cum să negi, un cadou floral este întotdeauna un cadou binevenit: a avea acasă un buchet frumos colorat și parfumat este o plăcere pentru ochi și inimă dar din păcate, ca toate lucrurile frumoase, nu este etern. Potrivit experților florile tăiate pot dura până la două săptămâni: cum le puteți păstra farmecul magic pentru o lungă perioadă de timp? Utilizati flori uscate. Această operațiune îți permite să păstrezi vii amintirile, sentimentele și emoțiile precum și să dai o a doua viață unui buchet frumos – altfel destinat să ajungă uitat și la gunoi – transformându-l într-un accesoriu de mobilier cu un efect scenografic deosebit. Uscarea este de fapt o metodă excelentă pentru decorarea și înfrumusețarea mediului de acasă: florile uscate răspândesc culoare, căldură și bună dispoziție și vă permit să faceți o impresie excelentă oaspeților tăi. Pentru a obține un rezultat satisfăcător este însă necesar să cunoașteți secretele meseriei, mai ales dacă nu aveți degetul mare verde.

„Uscarea florilor este o modalitate de a păstra natura pentru o lungă perioadă de timp și de a vă bucura de frumusețea ei intrinsecă. Dar nu doar atât: este o metodă excelentă de decorare și înfrumusețare a mediului înconjurător dar, mai ales, de retrăire a magia momentelor unice și speciale. Iată de ce se usucă mai ales buchetele sau compozițiile legate de momente extraordinare din viața cuiva, precum o nuntă”. În primul rând, este bine să înțelegem care sunt florile potrivite pentru acest tratament: după cum explică experții, cele mai potrivite specii sunt cele cu tulpini ușoare, deoarece se deshidratează rapid reținând o cantitate redusă de apă. De exemplu, trandafirul, iedera, hortensia, mimoza, lavanda si margareta garanteaza performante excelente. Dar nu numai. Deși aceste flori sunt frumoase de admirat în toată splendoarea lor, nu trebuie să așteptați prea mult înainte de a continua cu uscarea care trebuie finalizată în câteva zile de la primire – sau cumpărare – pentru a menține formele și culorile nealterate.

Există multe tehnici de uscare a florilor: dacă ai de-a face cu hortensii, lasă doar doi centimetri de apă în vază și așteaptă, cu puțină răbdare, ca florile să absoarbă complet lichidul. Florile mai rezistente, însă, precum garoafa, trandafirul și chiar și mini garoafele, pot fi legate și atârnate cu capul în jos – într-o încăpere întunecată, dar aerisite – aproximativ 4-5 zile. Aceeași procedură și pentru frunziș, adică pentru tratarea măslinilor și eucaliptului. Puteți utiliza întotdeauna combinații intre flori uscate, plante uscate și flori artificiale pentru un plus de culoare și decor.

Cine nu a pus niciodată o floare între paginile unei cărți? Acest proces simplu, dar eficient, este perfect mai ales pentru florile mai sensibile precum bujorii, alstroemerias sau gerberele. Pur și simplu așezați tulpina între două coli de hârtie cerată și apăsați-o în jos, așezând-o sub un teanc de volume grele. Înainte de a-l scoate și de a-l folosi, poate pentru a decora felicitări, cel mai bine este să așteptați cel puțin 2 săptămâni pentru ca umiditatea să fie complet eliminată. Și din nou se poate scufunda tulpinile, având grijă să nu se atingă între ele, într-un recipient care conține două degete de silicagel și apoi se acoperă în continuare cu mai mult gel și, odată închis capacul, se lasă să se odihnească timp de 3 sau 4 zile. Odată uscarea completă, indiferent de procedura aleasă, florile trebuie lăsate la întuneric timp de 10 zile, învelite în hârtie absorbantă și păstrate într-o cutie de carton.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.