Noutati :

Protozoarul, cel mai vechi organism de pe Pamant, a fost descoperit in nordul Europei

28 aprilie, 2012 - 12:01 PM
Autor: Anonim      
Categorie: IT
0


Oamenii de stiinta au descoperit intr-un mic lac situat in apropiere de Oslo, Norvegia, un microorganism foarte rar – un protozoar – unul dintre cele mai vechi organisme care traiesc pe Terra.

Am descoperit in acest lac o ramura necunoscuta a arborelui vietii. Este ceva unic!”, a declarat Kamran Shalchian-Tabrizi, directorul Grupului de cercetari din domeniul evolutiei microbiene (MERG) de la Universitatea din Oslo, potrivit www.rtv.net.

Dupa cunostintele noastre, niciun alt grup de organisme nu descinde atat de aproape de radacinile arborelui vietii ca aceasta specie„, a adaugat el.

Potrivit acestui cercetator, microorganismul descoperit in lacul As, aflat la circa 30 de kilometri de Oslo, „poate servi drept telescop, pentru a observa microcosmosul original” si sa ofere astfel „o mai buna intelegere a vietii primitive de pe Terra„.

Potrivit cercetatorilor norvegieni, arborele genealogic al protozoarului din lacul As urca pe firul istoriei pana la originile vietii eucariote, care cuprinde toate organismele multicelulare (animale, plante, ciuperci), ca si cateva eucariote unicelulare precum protozoarele.

„Acest microorganism este unul dintre cele mai vechi organisme eucariote in viata pe care le cunoastem. El a aparut in urma cu un miliard de ani„, a declarat Kamran Shalchian-Tabrizi.

Organismele eucariote poseda un nucleu care contine ADN celular, spre deosebire de procariote (bacterii).

Oamenii de stiinta cunosc putine lucruri despre Collodictyon, protozoarul din lacul As:  traieste pe fundul unui lac, are o lungime de 30 – 50 de micrometri (1 micrometru = 0,001 milimetri) si este putin „sociabil”. Cercetatorii nu l-au gasit in nicio alta parte, ci doar in lacul As.

Collodictyon a fost descoperit in premiera in lacul As in urma cu 20 de ani de cercetatorii de la Universitatea din Oslo, care nu au realizat, atunci, importanta microorganismului.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...