Prima Misiune Economica virtuala Romania-Turcia, gazduita de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis

TIMISOARA. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis in parteneriat cu Ambasada Romaniei in Republica Turcia si Camera de Comert si Industrie din Regiunea Antalya a organizat prima Misiune Economica virtuala a oamenilor de afaceri turci in Romania, la Timisoara. Evenimentul a fost destinat dezvoltarii si promovarii schimburilor comerciale bilaterale si identificarii de noi oportunitati de afaceri si investitii pe cele doua piete.

„As vrea sa va spun ca evenimentul de astazi se inscrie intr-o mai larga campanie de sustinere a comunitatii de afaceri, sub sloganul „Sansa ta la un parteneriat international”. A devenit deja o traditie ca dupa intalnirile conducerii Camerei de Comert Industrie si Agricultura cu oficiali ai misiunilor diplomatice sa rezulte agende de lucru. Am avut o convorbire cu domnul ambasador Stefan Tinca, iar in urma ei au rezultat trei evenimente: evenimentul pe care il organizam astazi si inca doua care se vor realiza, speram, la sfarsitul anului. Vorbim despre o misiune economica in Hatai si despre un eveniment de mare anvergura, pe care vrem sa il organizam cu ocazia Zilei Nationale a Turciei, in 29 octombrie, la Timisoara. Evenimentul va cuprinde o expozitie de produse ale firmelor turcesti si, de asemenea, intalniri B2B, iar apoi se va termina cu o seara culturala. Am convingerea ca prin eforturile concertate comune acest lucru se poate realiza”, a transmis Florica Chirita, presedintele executiv al CCIA Timis.

„Ne-am reunit pentru a sustine formarea de noi parteneriate prin aducerea companiilor care vor sa faca afaceri in ambele tari. La nivel mondial trecem printr-o perioada grea din cauza pandemiei de COVID-19, expermimentam schimbari in toate segmentele, de la rutina noastra zilnica la modul in care facem afaceri. Comertul international e printre domeniile cele mai afectate de pandemie. Au fost probleme de aprovizionare mai ales pe rutele care vin din Orientul Indepartat. Trendul crescator in preturile marfurilor inca afecteaza toate sectoarele. De asemenea, obiceiurile de consum la nivel global se schimba. Coronavirus a lovit domenniul serviciilor puternic. Multe companii abia au rezistat cu ajutor guvernamental. Se pare ca lumea nu va mai fi la fel ca inainte de pandemie.

Pe de alta parte e evident ca aceasta perioada dificila va aduce noi oportunitati si noi ca si Camera de Comert si Industrie din Antalya suntem dornici sa ajutam firmele noastre care vor sa transforme aceasta perioada intr-o oportunitate si sa se prezinta lumii”, a spus Cihangir Deniz, vicepresedinte Camera de Comert din Antalya.

Evenimentul s-a desfasurat si cu participarea ambasadorului Romaniei in Turcia si a secretarului de stat in Ministerul Economiei responsabil de comertul extern, care au vorbit despre restartarea afacerilor intre cele doua tari si repornirea economica, avand in vedere rezistenta impusa de contextul pandemiei, in ultimul an.

„Chiar este o perioada buna sa avem aceasta intalnire, chiar daca in mediul virtual, pentru ca astea sunt vremurile, dar spun ca este utila pentru ca atat Romania cat si in Turcia sunt vesti bune, recente in ce priveste dezvoltarea economica. Ambele economii au aratat anul trecut o rezistenta. Mai intai Turcia a inregistrat o crestere, chiar si in 2020, Romania a aratat ca suntem in crestere de la inceputul pandemie. Spun toate astea pentru ca acum este un potential bun pentru restartarea afacerilor, pentru crearea de noi relatii de afaceri, asa cum sper dupa intalnirea de astazi. Per total, cele doua economii, Turcia si Romania, sunt undeva peste 1,3 trilioane de dolari. Cand spun asta doresc sa intaresc ce a spus doamna Chirita, ca avem potential de crestere si sa atingem pragurile pe care si le doresc politicienii. Sunt fericit sa vad ca si autoritatile locale au asemenea initiative pentru ca aici nu mai este vorba de relatii de tara la tara, ci si de la autoritati locale la autoritati locale care au un potential imens. In acest caz Timisul este binecunoscut. Sper ca si prieteni din Antalya vor avea sansa sa viziteze regiunea. Are un nivel de dezvoltare si potential ca ar putea fi un partener interesant pentru toata lumea, nu doar in Turcia”, a spus Stefan Tinca, ambasadorul Romaniei in Republica Turcia, in cadrul intralnirii virtuale.

” Stim ca Romania si Turcia sunt cele mai active tari din regiune in materie de comert, bazate pe prietenie si pe relatii bune intre vecini. Dimensiunea comerciala este una dintre cele mai puternice si mai de incredere sectoare a relatiilor noastre cu multe centre.

Cred ca contactele directe intre oamenii de afaceri romani si turci sunt cruciale, iar evenimente ca acestea pot duce la o extindere a operatiunilor companiilor din cele doua tari, spre binele economiilor noastre.

Comunitatea de afaceri turca din Romania contribuie din plin la relatiile bilaterale si dezvoltarea regionala. In prezent sunt mai mult de 16.000 de companii cu capital turcesc inregistrate in tara noastra, insumand peste 850 de milioane de dolari in valoarea totala a capital social. Contiunuam sa incurajam oamenii de afaceri sa exploreze potentialul mare de investitie”, a precizat Paul Ene, secretar de stat in Ministerul Economiei.

Pe de alta parte, in cadrul intalnirii, presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, a lansat si cateva linii de cooperare pe care regiunea noastra le poate dezvolta cu partenerii turci.

„As vrea sa va atrag atentia asupra unor oportunitati de afaceri concrete pe care le avem in Timis.

In prezent demaram o serie de investiti prin PNRR, care este un mecanism prioritar la nivel europen. Terminalul intermodalul de la aeroportul Traian Vuia si dezvoltarea departamentului cargo al aeroportului nostru ar putea fi de interes. Vreau sa lansez o invitatie oficiala liniilor aeriene turcesti sa se gandeasca sa investeasca in rute de zbor directe cu aeroportul nostru.

De asemenea e important sa luam in considerare investitiile in agricutura, din moment ce incercam sa reducem deficitul din acest sector. Intentionam sa facem un hub agro-industrial in Timisoara si sa dezvoltam o retea regionala integrata pentru cumpararea legumelor si fructelor. Si acesta ar putea starni interesul companiilor turcesti avand in vedere experienta in domeniu.

Pe langa asta vreau sa va asigur de tot sprijinul Consiliului Judetean in ce priveste consolidarea afacerilor pentru ca ne concetram pe atragerea de investitori straini aici”, a spus Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Iar toate demersurile sunt sustinute, de asemenea, de prefectul judetului Timis.

„Internationalizarea printre companii poate fi un pod de legatura important catre piete semnificant mai mari, pentru idei si aptitudini care aduc beneficii cosiderabile precum dezvoltarea de parteneriate si importul de inovatie si tehnologie, beneficii care pot fi integrate la nivelul companiilor din judetul Timis”, a spus Zoltan Nemeth, prefectul judetului Timis.

In cadrul intalnirii, o importanta deosebita a fost acordata sesiunii de „match-making” intre companiile din cele doua tari, care s-a derulat sub forma unor paneluri pe domenii de activitate: agricultura, comert, industrie usoara (textile), industrie grea, materiale de constructie si decoratiuni, servicii (juridice, consultanta).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.