Pretul painii, influentat de refuzul fermierilor de a vinde graul. Painea se va scumpi si din cauza cresterii pretului fainii si al utilitatilor

TIMISOARA. Agitatia produsa pe piata painii din Romania de catre presedintele Patronatului din Industria Panificatiei Rompan, Aurel Popescu, cel care a previzionat ca painea s-ar putea scumpi cu 20% daca brutarii nu vor absorbi cresterea de pret la grau, a provocat iesirea la rampa a reprezentantilor Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPA), care spun ca nu exista niciun temei pentru o eventuala marire de pret.

In ultima perioada, pretul graului a crescut cu 20%, influentat de evolutia preturilor pe piata internationala si de raportul cerere-oferta de la nivel national. Efectele scumpirii graului s-ar putea regasi in pretul painii in maximum o luna, daca brutarii nu vor absorbi cresterea de 20% a pretului la grau”, a fost declaratia panicarda care a starnit replica liderilor FNPA.

Din punctul de vedere al pretului la grau, practic, la ora actuala, pe piata nationala si europeana, nu ar exista nici un motiv sa se scumpeasca painea. in prezent, graul se vinde cu preturi cuprinse intre 0,72 si 0,85 lei kilogramul, insa ne amintim ca asemenea preturi au mai existat si in anii trecuti fara sa se fi clamat, imediat, scumpirea painii. A veni si a spune – cum face, acum,  Popescu, de la Rompan – ca trebuie scumpita pita daca brutarii nu-si asuma cresterile de pret la materia prima, mi se pare o atitudine sindicala care nu face decat sa alarmeze populatia. Sigur, la ora actuala, este o cerere extraordinara de grau pe piata internationala, ceea ce ar putea duce la o crestere de pret din partea fermierilor, dar, cum spuneam, au fost si perioade in care graul s-a vandut pe plan european si cu 1,3 lei kilogramul si painea tot nu s-a scumpit”, ne-a declarat presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania, Viorel Matei. In viziunea sa, singurul motiv care ar putea influenta in sus pretul painii ar fi cresterea de pret la energie electrica si gaz. “Scumpirea energiei ar duce, inevitabil, la modificarea pretului la paine de catre brutari sau, cum s-a intamplat in urma cu cativa ani, pastrarea pretului, dar scaderea gramajului la paine”.

“Vom mari pretul la paine cu un ban!”

In ciuda acestei pledoarii pentru stabilitatea pretului la paine, brutarii din Timis anunta iminenta scumpirii. “Vom mari pretul la paine chiar din zilele acestea. Majorarea nu este mare, sa spunem ca daca o paine a fost 3 lei, acuma va fi 3,1 lei, adica cu un ban mai mult, doar pentru a ne acoperi cresterile de pret la faina si utilitati. In prezent, faina este 1,6 lei, plus TVA, in conditiile in care luna trecuta era 1,15 – 1,2 lei. Totodata, gazul s-a scumpit cu 10%, motorina este 6 lei, faina 1,6 lei, iar peste o saptamana ne asteptam sa sara la 1,8 lei. Nu e vina morarilor, ci a oamenilor care nu vand, asteapta cresteri de pret la cereale. Nu in cele din urma, sunt foarte multi bani pe piata, pentru ca s-a investit enorm in agricultura”, ne-a declarat Ovidiu Ciuhandu, proprietarul unei importante brutarii din oras.

Totusi, in viziunea reprezentantilor companiilor care achizitioneaza cereale de la fermieri, painea s-ar putea scumpi si din alte motive.

Pana in urma cu cateva zile, cumparam graul cu 0,9 lei kilogramul, insa acum s-a scumpit. Greu mai gasim cantitati mari la preturi de sub 1000 de lei tona. Asta, si din cauza ca seceta a compromis culturile de porumb, iar taranii incep sa-si depoziteze graul in hambare pentru a-l folosi la hrana  animalelor. Nu mai este de ajuns doar graul furajer si, in conditiile in care nu au porumb, folosesc la animale grau pentru panificatie. Tocmai de aceea vor fi scumpiri si mai mari, pentru ca graul pe care taranii sunt dispusi sa-l vanda este tot mai putin”, ne-a declarat un tanar samsar de cereale. Acesta nu a exclus varianta ca, in cazul in care fermierii din Timis vor face un “cartel” al preturilor unitare, compania pentru care lucreaza sa treaca la achizitionarea graului din Ungaria.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.