Peisagistii anuleaza in instanta Strategia de Spatii Verzi pentru Timisoara a administratiei Fritz

TIMISOARA. Dupa ce au anulat Registrul Spatiilor Verzi intocmit de administratia Robu, peisagistii din Timis obtin o victorie in instanta si impotriva Strategiei Spatiilor Verzi a administratiei Fritz.

CITESTE SI: Timisoara, extinsa din pix cu 60 de hectare in Padurea Verde de catre administratia Fritz. Planse inlocuite ‘noaptea ca hotii’ in noul PUG

Tribunalul Timis le-a dat castig de cauza celor de la Asociatia Peisagistilor din Romania – ASOP – Filiala Vest care au cerut anularea Hotararii nr. 289 din iunie 2022, prin care se actualiza si se prelungea Strategia dezvoltarii spatiilor verzi a Municipiului Timisoara 2010-2020.

E un document invechit, incoerent, fara viziune, cu directii strategice nesanatoase si a mai si ‘furat’ munca altora fara sa citeze„. Asta spuneau vara trecuta specialistii din Asociatia Peisagistilor din Romania, Filiala Vest despre documentul intocmit de administratia Fritz prin care a actualizat si prelungit pana in 2025 ‘Strategia Dezvoltarii Spatiilor Verzi a Municipiului Timisoara 2010-2020‘, si pe care l-a supus aprobarii consilierilor locali, la finele lunii iunie 2022.

ASoP, care a anulat in instanta si Registrul Verde in vremea administratiei Robu, a cerut si anularea HCL 289 prin care a fost aprobata strategia verde a administratiei Fritz.

Peisagistii spuneau ca documentul trebuie refacut intrucat nu tine seama de strategiile europene in materie, iar cei care l-au realizat au si copiat mai multe materiale grafice, n-au citat sursa si nici n-au cerut acordul autorilor, iar documentele UE in materie lipsesc cu desavarsire din bibliografie.

Iata ce reclama ASoP:

1. Non-logica prelungirii si actualizarii, realmente pentru mai putin de 2,5 ani, a Strategiei dezvoltarii spatiilor verzi a Municipiului, un document perimat, care nu raspunde nevoilor actuale in dezvoltarea orasului;
2. Absenta asigurarii unei forme coerente a documentului administrativ, lipsind definirea problemelor si a principiilor generale ale strategiei dar si identificarea obiectivelor, a rezultatelor preconizate si prezentarea procedurilor de monitorizare s.a.;
3. Carenta unei viziuni si a unor directii strategice sanatoase in domeniul conservarii si dezvoltarii infrastructurilor verzi pentru urmatorii 10 ani, fara corelarea lor cu dezvoltarea politicilor urbane ale Timisoarei precum si cele regionale;
4. Atribuirea de resurse minime realizarii unui document director de asemenea importanta (un inginer horticol), ignorându-se cu buna stiinta practicile contemporane in planificarea si gestiunea urbana prin care subiectele de asemenea anvergura se dezbat multidisciplinar (peisagist, peisagist planificator, biolog, geograf, ecolog, arborist, inginer de mediu, antropolog urban, urbanist, economist s.a.);
5. Lipsa corelarii actelor administrative locale cu prioritatile stabilite de documentele si strategiile europene in legatura cu combaterea efectelor incalzirii globale si de conservare si imbunatatire a biodiversitatii (Pactul Verde European, Strategia U.E. privind biodiversitatea pentru 2030 s.a.), aspecte care nu se regasesc nici ca sursa bibliografica in documentul asumat si votat in C.L.;
6. Lipsa unor date reale si actuale, pe baza carora se poate identifica situatia reala a infrastructurii verzi – albastre din Municipiul Timisoara si ulterior stabilirea directiilor de actiune, cu masuri punctuale (absenta Registrului local al spatiilor verzi si a Raportului privind biodiversitatea urbana);
7. Preluarea unor materiale grafice, realizate de terti fara citarea sursei si fara acordul acestora (ex. schemele grafice din Ghidul de buna practica pentru administarea spatiilor verzi, pp. 32-33, elaborat de AsoP România, 2017), material ce poate fi consultat AICI 

Peisagistii precizeaza ca administratia Fritz se afla intr-o situatie asemanatoare celei in care era administratia Robu acum mai bine de 5 ani, cand ASoP a anulat in instanta Registrul Local al Spatiilor Verzi, care, de asemenea, fusese deja votat in Consiliul Local.

Atragem atentia ca administratia publica locala se afla in situatia similara cazului in care, in urma aprobarii prin HCL a Registrului Local al Spatiilor Verzi din 2017, AsoP Vest a solicitat si finalmente a obtinut anularea in instanta a documentului, in 2019„, au notat cei de la ASoP.

Peisagistii au indemnat Primaria Timisoara la responsabilitate.

Consideram ca tema infrastructurii verzi-albastre reprezinta o urgenta in contextul climatic actual, motiv pentru care Asociatia Peisagistilor din România – AsoP, Filiala Teritoriala Vest isi rezerva dreptul de a face orice este posibil pentru imbunatatirea politicilor locale si regionale si indeamna administratia Timisoarei la responsabilitate„, au precizat reprezentantii ASoP Filiala Vest.

In urma cu cateva zile, instanta s-a pronuntat in cauza inaintata de peisagisti.

Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta ASOCIAŢIA PEISAGIŞTILOR DIN ROMÂNIA – ASOP – FILIALA VEST, în contradictoriu cu pârâţii CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI TIMIŞOARA şi MUNICIPIUL TIMIŞOARA, prin primar, şi, în consecinţă: Anulează Hotărârea nr. 289/21.06.2022 adoptată de Consiliul Local al Municipiului Timişoara, privind aprobarea actualizării şi prelungirii „Strategiei dezvoltării spaţiilor verzi a Municipiului Timişoara 2010-2020”„, se arata in hotararea pronuntata de judecatorii de la Tribunalul Timis.

Hotararea instantei nu este inca definitiva, ea putand fi atacata cu recurs.

Recent, opiniatimisoarei.ro a dezvaluit si ca administratia Fritz a extins din pix intravilanul Timisoarei in Padurea Verde cu 60 de hectare. Detalii despre cum au fost inlocuite planse in noul PUG al orasului in linkul de mai jos!

CITESTE SI: Timisoara, extinsa din pix cu 60 de hectare in Padurea Verde de catre administratia Fritz. Planse inlocuite ‘noaptea ca hotii’ in noul PUG

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. Am vazut de dimineta ca sapau de zor cu puscariasii in lalalele lui Robu din Parcul Justitiei …
  „halal justitie dealtfel” !!! de ce se opreste in a da dreptate unei cauze sau alteia si nu merge mai departe in a pedepsi pe cei care au comis „greseli” sau au facut fel de fel de abuzuri cu buna stiinta urmarind anumite interese ???

 2. Atâta amatorism și prosteală ca in actuala administrație, mai rar. O rusine pentru Timisoara. 4 ani pierduți …

 3. Să punem toți cânepa indiană peste tot

  #TimișoaraVerde

  #🤪

 4. Acesti peisagisti n-au dat pe nimeni in judecata cand s-a ras Piata Libertatii, dupa modelul Hiroshima, dar cu dale pe jos.

 5. Ba baeti. Se numeste Ordinul nr. 1549/2008 privind aprobarea Normelor tehnice pentru elaborarea Registrului local al spaţiilor verzi si este al MDLPL. Din 2008. Voi inca va bateti sau „luptati” la alegeri pe reglementari din 2008? Succesuri tuturor.