O raza de 100 km

Haideti sa vorbim, despre staruri artistice si  mari personalitati  nascute in Banat. Daca veti avea curiozitatea sa  puneti  pe harta de vest a Romaniei, varful  unui compas in Timisoara, iar pe o raza de 100 km, trasati un cerc, o sa descoperiti un fapt incredibil: in acest cerc s-au nascut mari personalitati mondiale. Este vorba printre altii de:
Johnny Weissmuller (actor cunoscut ca Tarzan, multiplu campion olimpic la natatie), nascut  in Timisoara, Bela Bartok, nascut la Sannicolau Mare, jud. Timis), Traian Vuia, (primul zbor cu un avion prin mijloace proprii – 1906 Paris –Montesson), nascut langa Faget, Bela Lugosi (cel mai cunoscut Dracula – actor de filme de groaza), nascut in Lugoj – de acolo numele de Lugosi, Mihajlo Idvorski Pupin – (savant de renume mondial), nascut la Idvor – Voivodina – Serbia, Edward Teller  – (inventatorul bombei cu hidrogen), familia mamei sale fiind originara din Lugoj.

Ar mai fi si multe alte personalitati, dar fiind restrans ca si spatiu tipografic, m-am rezumat doar la acele personalitati care au radacini in Banat si care au avut un impact mondial deosebit. In orice tara civilizata, acesti savanti sau genii artistice, ar fi promovati de catre autoritati (dar si de catre… comercianti) pana la saturatie. Amintiti-va doar de Salzburg, orasul natal al lui Mozart, unde festivalurile si suvenirurile sunt covarsitoare pentru turisti. Oare noi, n-am putea avea un festival „TARZANIA” sau un concurs de planorism „VUIA”? Ce spuneti ca la intrarea in Sannicolau Mare sa vedeti o placa mare, scrisa in toate cele 27 de limbi europene oficiale, ca „Aici s-a nascut Bartok”. Sau la toate intrarile in Timisoara, un Tarzan urias salutand automobilistii grabiti, iar mare,  textul sa fie ceva de genul „Aici s-a nascut Johnny Weissmuller – Tarzan – mare campion olimpic la natatie”? Sau, la intarea in Lugoj, un Dracula imens, fluturandu-si mantia, dintr-un urias panou?!
Eu, cred ca nu o sa le vedem curand. Stiti de ce?  De ce nu ne promovam celebritatile, chiar… agresiv?!

Din trei motive:
1. Nepriceperea in turism cultural si lipsa specialistilor adevarati in domeniu
2. Lenea si nepasarea autoritatilor si a oamenilor de afaceri
3.Teama de ridicol
(Va urma)

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...