Lucrarile ramase in aer pe a treia descarcare spre Timisoara de pe Autostrada Vestului, la Sanandrei, de peste 50 de milioane de euro, in faza de reevaluare a contractului. CNSC a admis contestatia Strabag

TIMISOARA. O asociere de firme a fost desemnata drept castigator al licitatiei pentru contractul de peste 50 de milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor la cea de-a treia descarcare de pe Autostrada Vestului spre Timisoara la Sanandrei, iar la inceputul lunii martie ar fi trebuit sa fie iscalite documentele pentru redeschiderea santierului.

CITESTE SI: A inceput montarea sistemului de iluminat pe Centura Sud Timisoara. Doua poduri de pe traseu au deja asfalt. Foto

In 9 februarie reprezentantii DRDP Timisoara au anuntat ca a fost aleasa „Asocierea DRUMURI si PODURI BANAT S.R.L. & MAXAGRO CENTER SRL & OPR ASFALT S.R.L. & OBRAS PUBLICAS Y REGADIOS S.A., cu pretul de 221.457.969,30 lei, fara TVA„, adica putin peste 53 de milioane de euro cu TVA.

In termenul de 10 zile de dupa anunt, insa, a fost depusa o contestatie la CNSC de catre unul dintre competitori. Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a admis luni, 1 aprilie, contestatia ARL Cluj (Strabag), potrivit economedia.ro.
Decizia de admitere a fost in totalitate, nu partiala, prin urmare contractul intra in etapa de reevaluare. Ramane de vazut daca Directia Regionala de Poduri Timișoara va modifica punctajul sau va descalifica Asocierea Drumuri Poduri Banat, desemnata caștigatoare pe 9 februarie.

In contestatia trimisa la CNSC pe 19 februarie, ARL Cluj sustine ca, in perioada 2008-2019, spaniolii de la Obras au avut o cota succesiva de 30 %, 40 % și apoi 80 % din proiectul Autostrazii A 32 Linares-Albacete/Coridor Cordoba-Valencia in urma cesiunilor succesive. Mai mult, ARL – Strabag invoca o decizie a Curtii de Apel Bucuresti din 2022 pentru lotul Chetani-Campia Turzii deschis de Strabag-Geiger in 2023 pe Autostrada Transilvania care certifica argumentele privind neindeplinirea criteriilor de calificare – experienta similara, potrivit Economedia. Drumuri și Poduri Banat a raportat 24 de angajati in 2022, iar OPR Asfalt, un alt constructor din Timișoara 13 angajati, conform termene.ro.

Astfel se amana semnarea contractului pentru demararea acestui proiect de infrastructura pe care Ministerul Transporturilor a reusit sa-l deblocheze.

Castigatorul licitatiei va avea la dispozitie 1 an pentru proiectare si executie. Noul antreprenor va face si expertizarea lucrarilor care au fost realizate de constructorul precedent.

La data rezilierii contractului anterior, in septembrie 2023, progresul fizic al lucrarilor era de aproximativ 25%.

***

Va reamintim, in septembrie 2023, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, rezilia contractul cu italienii de la Todini, dupa o serie de amenintari si pasuiri. Decizia a fost luata din cauza incapacitatii financiare de gestionare a contractului de catre antreprenorul Todini Costruzioni Generali S.p.A., lipsa utilajelor si dotarilor suficiente pentru asigurarea unui ritm de executie corespunzator, lipsa personalului cheie si a personalului muncitor.

Traseul drumului de legatura incepe cu 300 m inaintea intersectiei existente, dintre drumurile DJ 692 si E671 (DN 69), cu amenajarea unui nod rutier si se dezvolta pe directia Nord-Est, spre Autostrada A1. Traseul va avea o lungime de aproximativ 10 km.

Clasa tehnica a drumului de legatura este II, iar viteza prevazuta in proiect pentru acest drum este de 100 km/h.

Drumul, cu cate 2 benzi pe sens, care va porni de la intersectia cu Sanandrei, va fi, practic, a treia descarcare de pe autostrada catre Timisoara, dupa Remetea si Giarmata. Vor tranzita noua legatura intre 25.000 si 29.000 de masini, conform estimarilor din proiect.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sper sa castige Strabag si atunci stim sigur ca duc contractul pana la capat.

  2. De ce?

  3. Cati ani a durat descărcarea prost făcută prin Dumbrăvița? Credeați ca asta, mai bine aleasa, pe lângă Sanandrei la Calea Aradului, va dura mai puțin? Sunt doar vreo 10 km

  4. e clar. Fritz si oculta mondiala sunt de vina

    • Are și ieșiri, intrări laterale ? Sau doar in capete, autostrada – Sânandrei ?