Locuintele in care nu sta nimeni. Sute de proprietati nu se vand cu anii in Timisoara

TIMISOARA. Multe case si apartamente din Timisoara isi asteapta noii proprietari chiar si ani la randul.

CITESTE SI: Sectia in care medicii sunt cei mai predispusi spre sinucidere, alcool sau droguri. ‘Nu se traieste decat la extrem’. Uimitor ce se intampla la Timisoara 

Motivul pentru care se impotmolesc tranzactiile este, in majoritatea cazurilor, pretul exagerat cerut de actualii proprietari. Multi isi supraevalueaza locuinta pe considerente emotionale, din cauza finisajelor care acum nu mai sunt in trend sau pur si simplu pentru ca nu se grabesc sa vanda imobilul, convinsi ca ‘se va gasi cineva sa dea cat cer‘.

Sunt oameni care tin la bani, sunt cei care ruleaza banii si nu neaparat au nevoie de cash si atunci se gandesc pur si simplu doar la castig. Mai sunt oameni care supraevalueaza proprietatile, pentru ca au investit in urma cu multi ani in materiale costisitoare care, insa, acum nu mai sunt de actualitate, pentru ca zi de zi apar noi tehnici de constructie si noi tendinte in finisaje, iar proprietatile acestea, in fapt, se devalorizeaza, insa proprietarii tin de pret‘, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Roxana Iordanescu, managerul unei agentii imobiliare din Timisoara.

Conform specialistilor in domeniul imobiliar, cumparatori cu banii jos sunt destul de putini, circa 5-10% din totalul celor care isi cumpara o locuinta. Acestia sunt oamenii care si-ar putea permite un apartament sau o casa foarte scumpa.

In acest moment, in piata, intre 5 si 10 % exista oameni cu bani cash. Diferenta de 90-95%, care fluctueaza in functie de perioada anului, o reprezinta oameni care cumpara prin credit, Prima Casa sau ipotecar. Cand se da drumul la creditul Prima Casa se cumpara predominant pe prima casa, iar in momentul in care se termina fondurile, balanta se inclina spre creditele ipotecare‘, a mai spus Roxana Iordanescu.

Astfel, in Timisoara, se tranzactioneaza apartamente care costa pana in 100.000 de euro si case cu un pret de pana la 160.000 de euro. Locuintele care costa mai mult stau in piata, in general, intre 6 luni si un an, iar cele supraevaluate stau la vanzare chiar si ani de zile pana sa isi gaseasca un nou proprietar.

De regula, casele si apartamentele ale caror stapani le tin cu anii se gasesc fie in zona centrala, iar proprietarii invoca ‘pozitia excelenta‘, fie in cartierele rezidentiale de case si atunci accentul e pus pe ‘generozitatea spatiului si finisajele exceptionale‘. Vorbim,in unele cazuri, de proprietati pentru care se cer preturi uriase, unele depasind chiar si 400.000-500.000 de euro.

In plus fata de proprietatile scoase la vanzare care nu sunt accesibile oricui, in Timisoara exista si locuinte de inchiriat care genereaza doar praf, taxe si impozite si asta pentru ca proprietarii au supraevaluat locuinta si nu sunt dispusi sa negocieze pretul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. La garaje e indignare mare daca proprietarul nu-si parcheaza masina in garaj,la locuinte nu se starneste mania nimanui ca proprietarul nu locuieste in ea?Mai un pic o sa propuneti demolarea locuintelor ca si a garajelor,sau sa se dea gratis celor care nu au,nu?Chiar,va dati seama cate locuri de parcare s-ar face,daca s-ar demola locuintele nelocuite de proprietari?Hai cu HCL-ul….

    • Vine si asta, nu fi nerabdator!

    • @ion: stim ca esti un frustrat cu garaj care ai muraturile acolo in loc de masina si care tu ocupi spatiul care ar putea fi util unui al om de rand (ca si tine) cu o familie si o masina doar..asta e..te doare adevarul

  2. Frustrati sunteti cei fara garaje . Eu am garaj cu acte intabulat CF construit pe terenul meu privat in spatele blocului . Nu ma poate obliga nimeni sa-mi tin masina in garaj cand vrea vecinul . Platesc impozit pe constructie , teren , impozit pe masina la Primaria Timisoara spre deosebire de toate viniturile din oras cu masinile inmatriculate in alte judete care au doar pretentii sa le faca primaria parcari GRATIS . Nu mai este COMUNISM sa fim toti egali unul are loc de parcare cumparat altul o pune masina unde poate si este gratis . Primaria nu este capabila sa faca o parcare in centrul orasului si unii visati la parcari supra etajate in fata blocurlior . Vise placate si frustrari la fel !

    • Teren privat in spatele blocului? Esti sigur? De la cine l-ai cumparat? Sau ai doar drept de folosinta de la primaria Ciuhandu?

  3. Tern privat am cf pe el nu este concesiune . In spatele blocului sunt 60 de garaje pe teren privat . A venit un mostenitor al celui care a avut gradina candva acolo si am cumparat toti proprietarii garajelor aflate pe proprietatea lui cu 6000 de euro / garaj terenul. Asa am devenit proprietari si pe teren . In zona sunt multe garaje pe teren privat au mai fost cazuri de genul asta . Asa ca inca in constitutie este garantat dreptul la proorietate Robu & company ne sterg de praf .

  4. Si, intre timp, injuram ca nu putem parca „ca nu e locuri”.
    Ce s-ar intampla daca PMT ar construi o parcare de 600 locuri unde actualii proprietari ar primi dreptul de „loc pe veci”?
    Un exemplu de „poveste cu final neasteptat”:
    Cu f. multi ani in urma intr-o mare tara, cu democratie model pentru noi, peste o casa pe care „proprietarul nu a vrut sa o vanda, s-a construit un zgarie nori”. Casa a ramas „c-captivus, cu cerul acoperit de zg.n. pana cand proprietarul s-a bucurat ca a putut vinde casa si locul (de veci) la proprietarii zg.n la mai putin decat ar fi primit inainte de construirea zg.n.