Legislatia privind siguranta alimentelor si igiena produselor, prezentata de specialisti, intru-un seminar de informare organizat de CCIAT

TIMISOARA. Sub genericul „Norme si standarde privind productia, procesarea, comercializarea si distributia alimentelor. Masuri de control si supraveghere a igienei si sigurantei alimentare – aspecte esentiale pentru protectia sanatatii consumatorilor”, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în parteneriat cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș și Direcția de Sănătate Publică Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, au organizat un nou seminar de informare.

Ma bucur foarte mult ca au raspuns pozitiv absolut toate institutiile deconcentrate si ca au inteles ca mediul de afaceri are nevoie sa fie informat. Ma bucur ca mediul de afaceri a fost prezent intr-un numar foarte mare. Pana acum la cele 4 seminarii, azi e al cincilea, ne-au trecut pragul peste 600 de firme, care din punctul nostru de vedere s-au dus mai bogate acasa, respectiv cu mai multe informatii. Cu siguranta la controalele pe care le-au avut a scazut procentul sanctiunilor. Pentru noi este extrem de important sa ii avem alaturi pe specialistii din institutiile cu care lucram pentru a ajunge informatia directa la omul de afaceri. Cu siguranta si acum vor fi multe intrebari pentru ca sunt supuse atentiei astazi protectia sanatatii noastre, siguranta alimentelor, iginea produselor si multe altele„, spune Florica Chirita, presedintele CCIAT.

Printre principalele aspecte discutate in cadrul intalnirii s-au numarat condițiile de igienă în unitățile de producție și comercializare a alimentelor, implementarea buletinelor de analize și certificări de calitate, etichetarea corectă a alimentelor, controlul și monitorizarea lanțului de aprovizionare alimentară, gestionarea deșeurilor alimentare, asigurarea trasabilității alimentelor, precum și stabilirea sancțiunilor pentru nerespectarea normelor igienice.

De ce sunt benefice aceste intalniri? Este foarte simplu. In intalnirile directe cu reprezentantii societatilor comerciale vedem care este relatia dintre institutia pe care o coordonez si respectivele societati in ceea ce priveste modul in care se colaboreaza intre mediul privat si institutiile statului. De ce spun colaborare? Daca nu exista un parteneriat, o intelegere intre cei care desfasoara activitati comerciale si cei care reglementeaza, autorizeaza, inregistreaza si controleaza, nu o sa mergem in directia potrivita. De asta astazi o sa fiu foarte curios daca, fata de anul trecut, s-a mai schimbat ceva in perceptia si in realitatea legaturilor intre institutiile de control, DSVSA Timis si operatorii economici. Si, pe langa prezentarea pe care o vom face, ca de fiecare data, o sa fiu mult mai interesat de discutiile directe cu reprezentantii societatilor comerciale, pentru a vedea daca, in perceptia lor, Directia Sanitar-Veterinara, prin colegii nostri, ne facem treaba cum trebuie sau sunt lucruri care nu functioneaza, din punctul lor de vedere, si pe care sa le remediem daca va fi cazul„, a precizat Flavius Nicoara, directorul DSVSA.

Chiar de la inceputul anului am avut 3 evenimente destul de grele pe care le-am gestionat foarte bine. Eu, dupa cum stiti, provin din cadrul inspectiei sanitare si acest domeniu de activitate mi-a prins bine in activitate de a conduce aceasta institutie. In continuare vrem sa mergem pe prevenire, dar si pe sanctiuni, daca acest lucru se va cere. Sunt mai multe tipuri de control, tematici venite de la Inspectia de Stat din Bucuresti, avem actiuni de control cu colegii de la celelalte institutii, cu DSVSA, cu ISU, cu primariile, cu Garda de Mediu, si toata colaborarea cu aceste institutii a fost de mare succes„, spune Florin Ardelean, director executiv DSP Timis.

Evenimentul s-a bucurat o participare numeroasa a agentilor economici din Timisoara si din judet.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.