Legaturi economice mai puternice intre Romania si Franta, mijlocite de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis

TIMISOARA. Se lucreaza la dezvoltarea relatiilor economice dintre Romania, respectiv judetul Timis, si Franta. In cadrul unui eveniment economic online, autoritatile franceze au discutat cu reprezentantii CCIAT si cu cei ai companiilor din judet, pentru a identifica directiile cele mai bune de colaborare intre cele doua parti.

Unul dintre demersuri e acela de internationalizare a companiilor timisene prin prezentarea produselor pe diverse piete. Daca anul trecut s-au prezentat Turcia, Spania, Israel, iata ca astazi vor oferi informatii utile despre domeniile cheie de investii, despre cum se pot face afaceri in Franta.

Facand o scurta retrospectiva a relatiilor CCIAT cu Franta va spunem ca a fost o destinatie importanta. Am organizat prima misiune economica in 1991 in Franta. De atunci, relatiile au constat in misiuni economice, seminarii, schimburi econonice. Am avut o relatie cu scoala de meserii din Nisa, de cel putin 4 ori am fost oaspeti ai acestei institutii. Un parteneriat benefic inseamna sa identificam acele sectoare de intreres care sa corespunda nevoilor de internationalizare a companiilor dvs. Chiar daca cifrele arata ca Franta e un partener strategic al Romaniei si arata ca sunt peste 10.000 de firme cu capital francez, in Timis sunt 251. Au o valoare a capitalului subscris de 149 de milioane de euro. In topul investitorilor straini, Timisul e pe locul 2, Franta e pe locul 5 ca firme si 6 ca si capital subscris.

Am convingerea ca relatiile de colaborare se vor revigora in beneficiul celor doua tari. Eu sunt mai pargmnatica si cred ca dupa acest eveniment veti primi adrese de la noi, provocari de a organiza forumuri, parteneriate, expozitii si echipa cu care lucrati o sa fie tot timpul, la cald, pana cand vor reusi sa reluam acele relatii pe care le-am avut cu Franta in anii in care a mers foarte bine” a spus Florica Chirita, presedintele CCIAT.

In acelasi timp, de curand au fost facuti pasi inainte pentru aderarea Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), unul dintre cele mai importante forumuri de discutii la nivel mondial, unde guvernele colaboreaza pentru a identifica solutii la problemele comune cu care se confrunta.

In urma cu cateva zile a fost aprobata foaia de parcusc pentru aderarea Romaniei la OCDE. Dupa cum stiti, dupa NATO si UE, intrarea in OCDE va reprezenta inca o ancora de stabilitate si prosperitate pentru ca este asocierea unor tari care impartasesc aceleasi valori, principii, au o economie de piata deschisa. Apartenenta la OCDE va duce la cresterea ratingului de tara. Invitatia noastra de aderare la OCDE a fost facuta pe 25 ianuarie. Revenind la subiectul evenimentului de astazi, dupa cum stiti, relatiile Romania-Franta sunt solide, fundamentale, exista un parteneriat strategic intre cele doua tari, o foaie de parcurs ce deschide multe oportunitati de colaborare, in special in domeniul economic. Dintre cele mai importante companii franceze, 38 sunt reprezentate in tara noastra. Avem schimburi economice numeroase. Franta a fost denumita cea mai atractiva piata din Europa pentru a treia oara in ultimii ani„, a spus Excelenta Sa Luca Niculescu, ambasadorul Romaniei in Franta.

In cadrul intalnirii online dintre cele doua parti, reprezentantii Institutiei Prefectului judetului Timis au facut referire la relatiile traditionale dintre Romania si Franta.

Legaturile dintre Romania si Republica Franceza sunt vechi, traditionale, Franta e unul din prietenii nostri traditionali in sfeara de dezvoltare. Pe langa aspectele economice, as vrea sa va prezint si cateva aspecte educationale ale Timisului cu Franta.
217 studenti din Franta au invatat la Timisoara. Iata ca pe langa oportunitatile economice exista si acestea educationale si aceasta deschidere a mediului academic din Timisoara pentru colaborare. Eu vreau sa va doresc succes in promovarea si multiplicarea acestui eveniment astfel incat companiile timisene care au stabilit legaturi cu Franta, si reversul, ca cele din Franat sa vina aici, sa profite de oportunitati„, a spus Sorin Ionescu, subprefectul judetului Timis.

In urma intalnirii organizate de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis se doreste accelerarea procesului de creare de investitori romani in Franta, dar si continuarea colaborarii dintre cele doua tari, pe drumul comun inceput acum mai bine de 30 de ani.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.