Intersectii si pasaje complexe pe viitoarea sosea de Centura Sud de la Timisoara. Apel catre Ministerul Transporturilor

TIMISOARA. Contractul pentru construirea Variantei de Ocolire Timisoara Sud a fost iscalit in 18 decembrie, iar viitoarea centura va avea o lungime de 25,69 km si va lega DJ591 si DN6 prin sudul orasului.

CITESTE SI: Avem contract semnat pentru Centura de Sud la Timisoara. Ce urmeaza dupa iscalire si cand vom patrunde cu masina pe soseaua ocolitoare

Antreprenorul general este Tirrena Scavi cu pretul ofertat de 272,4 milioane lei, fara TVA (71% din valoarea estimata). A inceput deja proiectare, care va dura 6 luni, iar odata aceasta incheiata, in 2 ani soseaua trebuie sa fie gata. Garantia lucrarilor este de 10 ani.

Licitatia a fost lansată anul trecut in 22 aprilie, ofertele au fost deschise august 2017, iar castigatorul a fost desemnat abia in februarie 2018. Din februarie si pana la finele lunii noiembrie s-a dus lupta contestatiilor in instanta.

In paralel, acum se munceste la intocmirea documentatiei pentru exproprierea celor 550 de parcele aflate in calea soselei de centura de la Timisoara.

Viitoarea sosea ocolitoare va avea cate o banda pe sens, 12 poduri si pasaje si mai multe intersectii la nivel, pe ruta intrarea in Timisoara dinspre Sag – Giroc – Mosnita Noua – Ghiroda – legatura cu centura de nord (Calea Lugojului-Calea Aradului), care a fost inaugurata in 2009 si masoara 12,6 km.

Intersectiile (nodurile) vor fi unele complexe dupa cum se vede in imaginile din documentatia initiala, ce s-a regasit in caietul de sarcini, postate de cei de la Asociatia Pro Infrastructura. Iata cum vor arata racordul la DN6 Centura de Nord, cel din zona Sagului ori cel din Buziasului – Mosnita.

Reprezentantii echipei de la Asociatia Pro Infrastructura, care monitorizeaza de ani buni marile santiere din Romania, fac un apel catre Ministerul Transporturilor.

Solicitam oficialilor din Ministerul Transporturilor Romania sa asigure sumele necesare acestei investitii prin bugetul de stat pe anul 2019.

Cerem celor din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere sa urgenteze procedurile de expropriere si sa contracteze in cel mai scurt timp consultantul FIDIC, verificatorul de proiect si expertul pentru realizarea listelor de proprietari si documentatii cadastrale„, este apelul celor de la Pro Infrastructura.

Timisorenii asteapta cu nerabdare momentul in care vor putea patrunde pe noul segment de sosea de centura care ar trebui sa fluidizeze traficul, dar mai ales sa scoata din oras o buna parte din tirurile care acum tranziteaza Timisoara. Acesta e prevazut pentru iunie 2021.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Desene animate…de 30 de ani doar asta vedem! Personal m-am lamurit de hotii, mincinosii si incompetentii astia!

  2. Strada Polona / dj591 vor fi supratraversate de centura fara sa fie o bretea de acces prevazuta.
    Accesul in zona Freidorf este posibil doar in parcul industrial in giratoriul din capatul centurii la Contitech.

  3. Cu 272 milioane lei se fac 12 poduri inalte si 25km de drum. Podul Jiul va costa 23 milioane (5 milioane €). Interesant.

  4. trenuri de tip S-Bahn de ce nu avem ? Linia trece prin centrul orasului, ar putea sa vina mai multi oameni dar care nu isi permit acum sa isi cumpere o proprietate in Timisoara. S-ar reloca din Resita, Deva, Hateg, Arad. Ar vinde oamenii si s-ar muta la 15-25km de Timisoara si ar munci, dar trebuie conditii decente sa ajunga in oras, in 20 min max sa fie in centru, trenurile sa circule la 10 minute dimineata si la 30 minute in restul zilei

    • Domne fereste!
      Nu-s destui si asa?

      • @amarzoca: Nu prea. La ce avant de dezvoltare e in Timisoara de cativa ani, e lipsa acuta de forta de munca. Calificata si necalificata. Doar la firmele mari, multinationale, se aduce personal cu autobuze din tara, de la sute de km distanta (s-au adus oameni peste saptamana chiar si din Moldova). Multi nu vin la lucru in TM din cauza navetei. Companii mari se extind in zone de dezvoltare si inchid puncte de lucru in alte zone care nu mai performeaza. Daca TM nu ofera cadru necesar de dezvoltare, se vor muta fabrici mari in alte zone cu putere de munca disponibila. Sa nu uitam ca forta de munca de aici e din ce in ce mai scumpa si daca nici personal nu ai, nu mai esti profitabil. Daca incep sa plece fabrici mari, cu mii de angajati, o sa avem un gol in piata care va creste somajul, va incetini/opri cresterile salariale, va afecta economia locala si asa mai departe. Toate au o legatura economica in piata. Credeai ca doar Germania au problemele lor? Asa se intampla intr-o tara in care toti au diplome de studii superioare si vor sa nu munceasca, pe cat mai multi bani….

  5. Centura pentru Timisoara in 2019 cu o banda pe sens…:)))
    Ba ce parodie
    Fac astia aici in state podurile pe lucrarile noi din start cu o banda extra fata de ce se utilizeaza….doar sa aiba unde extinde peste 20 de ani….iar noi construim centura Timisorii cu o banda pe sens…na ce sa mai zic…terminal nou in aeroport fara tunel de acces direct la avion….asta se intampla cand iti ajung in posturi de conducere toti talambii…

  6. Rușine… Cine va răspunde de blocajele și accidentele care se vor produce pe centura TM… Răspund ăștia care au decis sa fie dor o banda pe sens? Deci sa înțeleg ca la Oradea de prosti au zis ca trebuie doua benzi pe sens…

  7. Intrebare: Pana unde va tine centura pana la cal Sagului sau str Polona? Pe harta traseul punctat este pana la str Polona.

    • Mai Adi, stai sa inceapa, ca la vorbe goale nu mai pun botu. Iar dupa ce incep sa tinem pumnii sa nu gaseasca ceva gongi, rame sau mai stiu eu ce lighioane, in genul dealului cu lilieci, ca sa vezi atunci cum stam 10-20 de ani pane le fac recensamantul!

  8. Incerc de ceva timp sa gasesc unde este publicat proiectul. Se pare ca toata lumea are acces la aceste detalii , mai pution cetatenii de rand care fac parte din comunitatea judetului Timis.