Insolventa a devenit „colacul de salvare” al firmelor in prag de faliment din Timis


TIMISOARA. Printre cele 2500 de societati comerciale aflate in procedura de insolventa se regasesc firme importante din constructii, servicii, agricultura si distributia presei. Legea privind procedura insolventei (85/2006) a devenit, in ultima vreme, o „arma” extrem de eficienta impotriva efectelor crizei economice, in conditiile in care tot mai multe societati comerciale recurg la aceasta solutie de avarie pentru a obtine amanarea platilor scadente si a incerca sa scape de spectrul falimentului. Potrivit acestui act normativ, orice creditor poate cere intrarea unei societati in insolventa daca nu i se achita o datorie intr-un termen maxim de 90 de zile de la scadenta.

Cuantumul minim al creantei, respectiv valoarea-prag, de la care se poate cere instantelor de judecata intrarea in insolventa este de 45.000 de lei, iar pentru salariati – de sase salarii medii brute pe economie/pe salariat. Procedura insolventei incepe in baza unei cereri inregistrate la tribunal de debitor sau creditori, dar si de alte persoane sau institutii prevazute de lege. Organele care aplica procedura sunt instantele judecatoresti, judecatorul-sindic, administratorul judiciar si lichidatorul, care-si dau tot concursul pentru ca creditorii sa-si recupereze banii. in unele cazuri, in cadrul procedurii insolventei se depun planuri de reorganizare a activitatii firmei, prin care se vizeaza salvarea de la faliment si reintrarea pe piata.

Circa 96% din companiile care ajung in insolventa nu mai reusesc sa-si revina”, spune unul dintre judecatorii sindici de la Tribunalul Timis, conturand ideea ca, in general, planurile de reorganizare esueaza, iar in cele din urma firmele ajung sa fie lichidate sau restructurate. Analiza comparativa a domeniilor in care se inregistreaza cele mai multe firme aflate in procedura de insolventa in perioada 2009 – mai 2012, indica faptul ca impactul crizei economice se resimte cel mai tare in domeniul comertului cu ridicata si amanuntul, constructiilor si transporturilor. in anul 2010, numarul firmelor care au intrat in insolventa a fost cel mai ridicat de la izbucnirea crizei economice, iar numarul falimentelor a crescut cu 17,76% fata de cele inregistrate in anul 2009, cand se inregistrau 18.421 de dosare de insolventa, iar in anul 2011 s-a observat o usoara tendinta de scadere a falimentelor.

“Nu e nici o rusine sa apelezi la insolventa!”
Judetele care au inregistrat cresteri semnificative ale insolventelor in 2012 fata de perioada similara din 2011 sunt: Vaslui, 120% (233 fata de 106), Constanta 80% (845 fata de 465), Bistrita-Nasaud 62% (459 fata de 283). Mediul de afaceri din Timis a acuzat, in 2009 si 2010, efectele crizei economice, care au provocat intrarea in insolventa a 723, respectiv 790 de societati comerciale. In 2011, situatia s-a mai imbunatatit, numarul insolventelor scazand la aproximtiv 450 de cazuri, insa 2012 a adus o crestere a numarului firmelor cu probleme financiare cu aproape 10%. “Am cerut intrarea in incapacitate de plata! Nu e nici o rusine sa apelezi la procedura insolventei, cand statul nu-si plateste datoriile la timp si te pune in imposibilitatea de a-ti onora platile angajate”, spune omul de afaceri Georgica Cornu, presedintele CCIA Timis, care a recunoscut ca, pentru unele dintre firmele sale, a solicitat intrarea in insolventa.

Printre cele peste 2.500 de firme din Timis aflate, in prezent, in procedura de insolventa regasim nume importante precum Le Dome Tabacco International, apartinand lui Zaher Iskandarani, Ital-Rom Constructii, care a fost “victima” mafiei imobiliare, Aton Transilvania, Perfect Renaissance, Casino Bastion, Veramir International, Symmetria Press, Euromobile, Banat Motors, Eurostructur, Hanover Distribution si altele.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. mda. pacat ca nimeni nu are grija si de salariatii care nu-si primesc salariile din cauza incompetentei celor responsabili.

  2. Din pacate sunt firme rau-intentionate care profita de ilegalitatea morala a acestei legi si s-au profilat pe TZEPE date Furnizorilor! Vezi aici SCALINI , HANOVER ( cciudat cum firme onorabile in oras, ca Almira, lucreaza ccu astfel de tzepari ! )
    Oare cand Fiscul va lua la „bani marunti” si proprietarii acestor firme !?

  3. Scalini e cel mai mare tepar! ciuhandu cel mic e dator cu peste 2,5 milioane de euro la zeci de furnizori. de ce nu scrieti si de asta?