Noutati :

Igrasia – ce este si cum scapam de ea? Umezeala favorizeaza distrugerea peretilor locuintelor

30 iulie, 2011 - 09:58 AM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: DECO
1

Igrasia a ajuns un cosmar pentru multi dintre noi. Adeseori ii combatem efectele, insa nu stim mare lucru despre cauza aparitiei periculosului fenomen, ca sa alungam igrasia definitiv din locuinte. Aceasta pentru ca, daca nu mai vedem niciun semn al prezentei igrasiei, nu inseamna ca am si inlaturat-o definitiv.

Igrasia se manifesta printr-o umezeala persistenta a peretilor de zidarie ai unei constructii, din cauza apei retinute in porii materialelor din care sunt executati acestia. Atentie, igrasia se confunda adesea cu condensul, iar cele doua lucruri sunt total diferite! Nu fiecare perete umed sufera de igrasie. Atat igrasia, cat si condensul sunt caracterizate prin umezeala, cu diferenta ca igrasia este permanenta, iar condensul, temporar. Igrasia are efecte negative asupra climatului interior, depreciindu-l din punct de vedere al umiditatii, ceea ce faciliteaza aparitia mucegaiului.

Mucegaiul are influente negative asupra sanatatii oamenilor, provocand afectiuni respiratorii si cardiovasculare. Multi dintre noi credem ca inlaturand mucegaiul cu o carpa uscata de pe zid sau vopsind din nou peretele rezolvam problema. Insa nu este asa. Desi nu il mai vedem pe suprafata zidului, el continua sa se dezvolte in interiorul acestuia, eliminand prin stratul de vopsea spori care pastreaza in continuare in locuinta un climat nesanatos. Cele mai indicate metode de tratare a mucegaiului sunt tratamentele chimice, deoarece acestea inlatura atat factorii care ii faciliteaza aparitia, cat si sporii latenti.

Cauzele aparitiei igrasiei

Sunt doua cauze principale ce favorizeaza igrasia pe peretii  interiori ai locuintei. In primul rand, lipsa hidroizolatiei sau existenta unei hidroizolatii defectuoase, iar in al doilea rand ventilarea necorespunzatoare a incaperilor.

Metode de combatere

Principalele instrumente de indepartare a mucegaiului de pe pereti sunt vopselele si solutiile antiigrasie care se gasesc cu usurinta in comert. Aceste solutii si vopsele se folosesc, de fapt, impotriva condensului, nu a igrasiei. Actioneaza insa asupra efectului, nu asupra cauzei. Ele vor forma o bariera impermeabila, care va tine apa in perete, impiedicand condensarea ei la suprafata, dar degradarea peretelui se desfasoara in continuare.

In cazul in care peretii sunt afectati de condens, inainte de a aplica una dintre aceste solutii sau vopsele, peretii trebuie uscati prin spalare cu clor si ventilare. Aceste produse se gasesc in magazine, la preturi cuprinse intre 10 si 50 de lei, in functie de cantitate si firma producatoare.

De asemenea, curatenia casei este importanta. Praful este locul ideal in care se pot „ascunde“ sporii ciupercilor si mucegaiurilor. O locuinta neventilata va „beneficia“ de aer inchis, iar praful, in lipsa curentilor de aer, se va depune nestingherit.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. imi pare rau dar autorul articolului confunda cauzele cu efectul.cauza principala ( 95% ) este ascensiunea apei prin capilaritate in pereti.substantele invocate de domnia sa nu inlatura nici macar efectele decat pe moment.SINGURA SOLUTIE este inpiedicarea ascensiunii apei in pereti.