Guma de mestecat…

Dan Negru

Programele mele se afla in topul celor mai urmarite productii de televizine de aproape 11 ani. Toate au fost intotdeauna in top 5, de la “Academia Vedetelor” la “Ziua Judecatii”, de la “Ciao Darwin ” la “Castigi in 60 de secunde”, fie ca se difuzau in 2001 sau 2007 sau 2011. Dar nu clasamentul e important, cu el incerc doar sa-mi justific afirmatiile..

Adevaratele modele NU se afla in aceste clasamente, si o spun din varful lor. Televizunea doar bine-dispune, distreaza, televizunea e o guma de mestecat pentru ochi. Nu tine loc de educatie, de parinti, de profesori… Sunt mii de pusti care cunosc regulametul de la “Castigi in 60 de secunde”, dar care n-au auzit deloc de Regulematul Organic din tara Romanesca si Moldova, s-a vazut asta la Bacalaureat.  Vina e doar a parintilor, a celor care cauta modele in locuri gresite, privesc aspirational spre clasamentul in al cauit varf ma aflu…

Da, analfabetismul e globalizat, americanii, nemtii sau italienii sunt axati pe competente, nicidecum pe orizonturi largi, dar peste tot in lume idolii sunt altii. Adolescentii americani il aveau anul trecut ca model pe Santonio Holmes, un jucator de fotbal american, un sportiv care a reusit in viata, prin zeci de ore de antrenament, fiind acum unul din cei mai populari americani. Aceleasi sondajele il dadeau anul trecut, in Anglia, pe printul William drept modelul adolescentilor.

Vina nu e a pustilor care au ratat Bacalaureatul, nici macar a profesorilor. Analfabetismul se deprinde acasa, de la mama, de la tata… Ei sunt primii care-ti deschid mintea spre Jules Verne sau spre cei din clasamentul de mai sus… Parintii lor sunt primii care deschid televizoarele si inchid cartile. Ei, parintii privesc cu jind spre televizor sau ziare, traind in iluzia ca tot ce e showbiz e bine platit, fara sa stie ca multi domni si multe domnite din acest “sclipici” din show-biz traiesc din mila altora, de pe o zi pe alta, cu bani putini si compromisuri mari.

Tocmai am vazut un reportaj (tot la televizor!) despre mari staruri de la Hollywood fara carte, fara Bacalaureat. Adica, “hai ca se poate”… Iluzii vandute de presa… Incultii, analfabetii au dus-o si o vor duce greu mereu… Vieti irosite printre compromisuri, rusine, dar mai ales saracie! Nu priviti exceptiile! Regula e simpla… incultura=saracie! Restul e exceptie!

Da, fiind in varful clasamentului despre care vorbeam de mai bine de 10 ani, ar trebui sa plec capul, sa-mi cer iertare, doar daca televizunea ar fi obligatorie! Dar televizunea e optionala! Bacalureatul a fost esecul parintilor… Nu cautati alti vinovati! Televizunea e doar o guma de mestecat pentru ochi…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.