Noutati :

Goliat, primul satelit romanesc – pe orbita terestra! VEZI LANSAREA LIVE!

13 februarie, 2012 - 11:18 AM
Autor: Anonim      
Categorie: IT
3

Primul satelist romanesc ce va ajunge in spatiu este lansat luni, din Guyana Franceza. Satelitul romanesc a efectuat testele de functionare si in prezent este integrat pe lansator impreuna cu alti opt sateliti.

Goliat a fost dezvoltat de un consortiu de cercetare condus de Agentia Spatiala Romana si va ajunge in spatiu in cadrul zborului inaugural al rachetei VEGA a Agentiei Spatiale Europene. Lansarea re loc luni, intre orele 12:00 – 14:30, ora Romaniei, de la o baza din Guyana Franceza.

Vezi aici lansarea pe orbita a nanosatelitului romanesc Goliat: www.esa.int si pe site-ul spacealliance.ro/goliat/.

Satelitul romanesc a efectuat testele de functionare si in prezent este integrat pe lansator impreuna cu alti opt sateliti, la centrul spatial al ESA din Guyana Franceza.

Satelitul Goliat este dezvoltat in conformitate cu standardul international CubeSat, isi propune realizarea de imagini de inalta rezolutie, de masurari ale dozei de radiatii si ale fluxului de micrometeoroizi si transferul datelor catre statiile de sol pentru analiza si diseminare stiintifica. Unul dintre obiectivele secundare este validarea in spatiu a sub-sistemelor dezvoltate pentru reutilizarea si dezvoltarea ulterioara in misiuni viitoare.

Proiectul Goliat a fost prezentat de reprezentantii Agentiei Spatiale Romanesti, in frunte cu Marius-Ioan Piso, intr-o conferinta de presa organizata pe 20 ianuarie, la sediul agentiei din Bucuresti.

Goliat – un satelit in forma de cub cu latura de 100 de milimetri, o greutate de 1.062 de grame si o putere de 2 wati – a fost conceput si dezvoltat de ROSA, in colaborare cu Institutul de Stiinte Spatiale, intre 2005 si 2007.

O componenta importanta a misiunii de lansare in spatiu o reprezinta dezvoltarea infrastructurii de sol in doua locuri diferite: platfoma Magurele (Ilfov) si Marisel (Cluj). Centrele de comunicatii includ echipamentul de emisie-receptie radio, antenele si sistemele de orientare automata ce vor fi utilizate in etapele de operare a satelitului.

Potrivit lui Marius-Ioan Piso, Romania lanseaza acest satelit pentru ca este interesata sa devina un actor in industria spatiala mondiala.

Era nevoie de un satelit al Agentiei Spatiale Romane. Acest obiect trebuie sa existe pentru a crea un precedent, care, din punctul nostru de vedere, sa aiba doua roluri. Primul – sa atraga tineri, sa fie un fel far, un atractor pentru tineri care sa lucreze in Romania. Al doilea, satelitul trebuie sa dea incredere in propriile capacitati tehnologice nationale. Tehnologia aduce cei mai mari bani„, a declarat pe 20 ianuarie Marius-Ioan Piso.

El a precizat ca Goliat transporta trei echipamente stiintifice. „Acest satelit stie sa observe Pamantul. Ia imagini pe o banda de vreo 70 de kilometri, cu o rezolutie de vreo 10 – 20 de metri. De asemenea, masoara doza de radiatii integrala la nivelul orbitei si face un experiment interesant de determinare a fluxului de micrometeoriti la nivelul orbitei sale„, a explicat acesta.

Timpul standard al misiunii nanosatelitului Goliat este de aproximativ 6 luni. „Estimarile noastre, in conditii normale, sunt de aproximativ 1- 3 ani pana incepe sa arda„, a spus Piso.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Fantastic! Cel putin acum se vor putea monitoriza macazurile liniilor de tramvai care trebuie schimbate cu levierul, se va putea face o imagine de ansamblu al pubelelor de gunoi menajer din jurul imobilelor, se va localiza mai usor toaletele ecologice din oras, se vor coordona mai usor angajatii RETIM si pierderile de caldura pe alei, se va supraveghea statul pe iarba din parcuri si vaporetele…

    NOTA: Comentariile din categoria BARFE sunt considerate ca facand parte din genul publicistic pamflet si trebuie tratate ca atare!

  2. Felicitari celor care au lucrat la realizarea satelitului. Hai sa nu fim rautaciosi!

    • Agentia spatiala din RO n-a putut lua legatura cu primul satelit romanesc nici dupa 4 zile, desi un radioamator din Florida a receptionat ceva imediat dupa lansare. Daca in 6 luni nu se poate comunica cu GOLIAT, acesta va intra in atmosfera si se va distruge 🙁