Gigantul rus Gazprom construieste benzinarii si foreaza dupa petrolul si gazele naturale din Romania

Sute de milioane de euro vor fi investiti de colosul rus in tara noastra si sute de locuri de munca vor fi create. Investitiile vor fi facute de subisdiara NIS, companie inregistrata in Serbia.

Gigantul energetic rus Gazprom intentioneaza sa investeasca “sute de milioane de euro” in sectorul petrolier romanesc pana in 2015 si sa creeze 500 de locuri de munca, se arata intr-un comunicat al Guvernului dupa o intalnire pe care a avut-o premierul Emil Boc cu Kirill Kravchenko, director general pentru Serbia si director general adjunct pentru activele din strainatate a Gazprom Neft.

Investitiile vor fi facute de subisdiara NIS, companie inregistrata in Serbia. Comunicatul nu mentioneaza unde vor fi directionate cele cateva sute de milioane de euro. Investitiile vor fi facute in explorare si productia de hidrocarburi precum si in constructia de la zero a unor statii de benzinarie.

In luna mai a acestui an, Naftna Industrija Srbije (NIS) si-a anuntat intentiile de expansiune in regiune si prima tara vizata a fost Romania. Sarbii au incheiat un acord cu canadienii de la East West Petroleum Corp pentru dezvoltarea a patru perimetre situate in vestul Romaniei.

Documentul prevede achizitia si procesarea de date 2D de pe o suprafata de 900 kmp si de date 3D de pe 600 kmp. Vor fi forate 12 sonde care vor fi detinute in proportie de 85% de NIS, iar restul de EWP, compania care a primit initial concesiunile din zona de vest.

Canadienii au identificat prezenta unor surse de hidrocarburi la adancimi mari, precum si a unor zacaminte de gaze de sist. Denis Sugaipov, director adjunct al NIS, declara atunci ca zona de vest a Romaniei duce lipsa de investitii in sectorul de explorare, iar compania pe care o reprezinta va schimba aceasta situatie. Sarbii opereaza in perimetre in Vojvodina, in imedia apropiere a blocurilor concesionate in tara noastra. Gazprom a cumparat NIS in urma cu doi ani de zile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.