FMI a felicitat poporul roman acordand cea de-a saptea transa din imprumut. Vezi cand vin banii, 900 de milioane de euro!

Seful Misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks

Boardul FMI s-a reunit vineri pentru a analiza daca austeritatea pe care au suportat-o romanii in ultima perioada merita sau nu inca o transa din imprumut, precum si un nou acord ce va aduce Romaniei nu doar bani pe care sa-i foloseasca in caz de urgenta, dar si incredere pe pietele internationale.

Desi discutiile erau programate sa dureze pana la ora 22:00, ora Romaniei, boardul FMI a terminat cu doua ore mai devreme, in jurul orei 20:00 reprezentantul Romaniei la Washington, Mihai Tanasescu, anuntand ca decizia este una favorabila si ca vom primi transa de aproape 900 de milioane de euro din imprumutul contractat in 2009.

„Cu putin timp in urma consiliul director a aprobat a saptea transa. Mesajul principal a fost unul de sustinere si de felicitare a eforturilor pe care le-a facut poporul roman pana acum. Am avut o discutie formala despre posibilitatea unui nou acord. Discutiile vor incepe la Bucuresti la sfarsitul lunii ianuarie, cand o misiune a FMI va veni la Bucuresti si discutiile de atunci vor conduce ca in urmatoarele luni acest acord sa fie finalizat.

Acest acord va atrage si un acord cu UE. Suma va fi stabilita la Bucuresti, nu are cum sa fie stabilita acum”, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentatul Romaniei la Fondul Monetar International, la Realitatea TV, mentionand ca un nou acord nu inseamna un nou imprumut in cazul Romaniei.

Transa va fi eliberata in circa 48 de ore, iar banii se vor duce in visteria Bancii Nationale a Romanei.

Membrii boardului institutiei financiare au analizat rezultatele ultimei vizite a misiunii FMI in Romania, din luna noiembrie, cand marea problema, neoficial insa, a fost ordonanta creditelor – OUG 50, problema rezolvata de Guvern prin modificarea ei astfel incat bancile sa aiba castig de cauza.

De asemenea, au fost luate in discutie si realizarile Guvernului pana la sfarsitul lui 2010. Printre conditiile impuse de FMI pentru oferirea celei de-a saptea transe se numarau promulgarea Legii Pensiilor, a Legii Salarizarii Unitare si a Legii Bugetului pentru anul 2011, chestiuni care au fost rezolvate in al 12-lea ceas.

Astfel, pe 28 decembrie 2010, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca legea Bugetului de stat pe 2011, Legea salarizarii unitare pe 2011 si Legea-cadru de salarizare sunt constitutionale, respingand, astfel, plangerile aduse de membrii Opozitiei.

Mai mult, Guvernul a tinut sa se laude singur, informand, intr-o scrisoare trimisa cu doar cateva zile in urma, ca Romania a indeplinit toate conditionalitatile pentru primirea unei noi transe si ca, daca FMI nu l-ar fi obligat sa-si plateasca o parte din datorii, deficitul ar fi fost chiar si mai mic.

Totusi, plata arieratelor era, la randul sau, una din conditiile pe care FMI le-a impus Romaniei, deoarece datoriile catre mediul privat bloca activitatea si dezvoltarea companiilor.

Tara noastra urmeaza sa mai primeasca de la FMI in 2011 inca o transa, respectiv cea de-a opta, in valoare de 874 milioane DST.

Romania a incasat, pana in prezent, peste 11 miliarde de euro de la FMI, din totalul de 13 miliarde de euro, si intentioneaza sa incheie un acord de tip preventiv dupa incheierea actualului acord stand-by.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Io zic sa va scoateti tara la vanzare ca o iau ungurii