Firmele de detectivi particulari, prinse intre dosarele de infidelitate conjugala si cele de „infidelitate” in afaceri


TIMISOARA. Infiintate pe banda rulanta de fosti angajati ai serviciilor secrete sau ai Politiei romane, firmele de detectivi particulari au devenit, in ultimii ani, prezente discrete, dar active in spatiul public. In Timisoara, cele aproape 200 de firme de profil sau detectivi care lucreaza pe cont propriu indeplinesc angajamente contractuale dintre cele mai exotice, de la depistarea scurgerilor de informatii de natura economica din marile companii locale si verificarea bonitatii morale a unor potentiali parteneri de afaceri, pana la monitorizarea anumitor personalitati locale suspectate de infidelitate de catre partenerii de viata.

Durata investigatiilor la un caz poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani, in functie de complexitatea investigatiei, care poate implica deplasari cu avionul sau folosirea unor echipamente sofisticate. Spre exemplu, costul unui aparat foto profesional folosit de un detectiv particular poate ajunge la cateva mii de euro, la fel ca o camera video simulata in diverse obiecte personale sau aparatura de inregistrare audio de la distanta.

In prezent lucram la un dosar aproape incredibil, dupa ce o doamna de peste 65 de ani ne-a angajat sa cautam dovezi privind infidelitatea sotului sau, de aceeasi varsta. Omul este medic, chiar unul foarte cunoscut in Timisoara, si este acuzat ca se intalneste, dupa miezul noptii, pe ascuns, cu o amanta. Sigur, nu exista nici un indiciu in acest sens, doar gelozia doamnei si, spre exemplu, faptul ca sotul ei doarme in camasa de peste zi. Ea este convinsa ca-si pregateste, de fapt, escapada de la miezul noptii. Investigatia dureaza de cateva saptamani si in conditiile in care o ora de supraveghere cu aparatura speciala costa 40-50 de euro, va dati seama ca am incasat, deja, cateva mii de euro. Stam si cate cinci ore pe noapte monitorizand vila medicului in discutie, pentru a surprinde momentul intalnirii, dar e clar ca stam degeaba. Chiar incercam sa glumesc cu colegii mei spunandu-le ca ar trebui sa mergem sa ne tratam la respectivul medic si in felul asta sa-i dam o parte din bani inapoi”, ne-a declarat confidential un fost angajat al SRI Timis, care in prezent este seful unei agentii de detectivi particulari. Nu doar sotiile ce se considera inselate apeleaza la serviciile detectivilor particulari, ci si oamenii de afaceri care – pentru a nu fi inselati de potentialii parteneri de afaceri – solicita verificari discrete ale bonitatii acestora.

Primele suspiciuni au aparut in momentul in care intreprinzatorul cu care urma sa ma asociez mi-a cerut sa girez un credit bancar cu terenul pe care urma sa construiesc cateva case, adica sa fiu de acord sa incheiem un act de vanzare-cumparare care sa-i permita intabularea. In afara de acest lucru, mai trebuia sa vin cu 100.000 de euro, adica 10% din valoarea creditului. Asta, in conditiile in care ei se obligau sa finanteze lucrarile. Am renuntat la afacere, dupa ce am primit raportul detectivului din care reiesea ca firma partenerului meu avea un capital social extrem de mic in raport cu anvergura financiara ce si-o propunea”, ne-a dezvaluit Sorin Szilagy, antreprenor in domeniul imobiliar din Timisoara. Dupa cum apreciaza generalul in rezerva Mircea Chirila, reprezentantul detectivilor particulari din zona Banatului, peste 30% dintre cei ce apeleaza la firmele de detectivi angajeaza specialisti pentru “spionarea” partenerilor de afaceri.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.