Noutati :

Faci cumparaturi de pe internet? Trebuie sa stii cateva reguli de baza cand cumperi online

21 august, 2011 - 02:16 PM
Autor: Anonim      
Categorie: IT
2

Sunt cateva reguli de care ar trebui sa tina seama orice persoana care cumpara de pe internet.  Cea mai buna aparare: cititi cu atentie termenii si conditiile de utilizare ale site-ului de pe care cumparati.

Trebuie sa stiti ca atunci cand achizitionati un produs de la o persoana care nu actioneaza in calitate de comerciant, legislatia in materie de protectia consumatorilor nu se aplica!

Pe Internet, cei mai multi vanzatori persoane fizice se regasesc pe site-urile de licitatii online. Trebuie stiut faptul ca aceste site-uri nu indeplinesc functiile unui organizator de licitatii si prin urmare obligatiile legale din acest domeniu nu li se aplica.

Chiar daca achizitionati un produs de la un comerciant prin intermediul acestui tip de site-uri, nu veti fi protejat de legislatia referitoare la vanzarea la distanta, intrucat licitatiile sunt excluse in mod explicit din campul de aplicare al
acestor dispozitii legislative.

Deoarece obligatiile legale pe care un site de licitatii le are fata de consumatori sunt destul de limitate, de cele mai multe ori, cea mai eficienta cale de a va apara drepturile este apelarea chiar la serviciile de solutionare a sesizarilor sau protectie impotriva fraudelor puse la dispozitie de site, acolo unde acestea exista.

Iata de ce este bine sa cititi cu atentie termenii si conditiile de utilizare.

Primul lucru recomandat sa-l faceti inainte de a licita pentru un produs este sa verificati reputatia vanzatorului, incercand sa vedeti ce parere au cei care au cumparat anterior de la acesta. Site-urile mari de profil, precum ar fi in Romania Okazii.ro, afiseaza un istoric al calificativelor primite de fiecare vanzator in parte.

Potrivit Centrului European al Consumatorilor Romania (ECC Romania) este recomandat sa verificati daca in pretul afisat sunt incluse si costurile postale sau daca aveti nevoie de o asigurare suplimentara.

O atentie sporita trebuie acordata si propriilor conditii impuse de vanzator pentru a putea licita, pe langa termenii si conditiile site-ului. Feriti-va de descrierile vagi si ambigue si asigurati-va ca ati inteles conditiile in care puteti returna produsul, daca este cazul.

Verificati si daca site-ul ofera protectie suplimentara pentru cazurile in care ar aparea probleme. Chiar daca astfel de detalii sunt foarte clare, s-ar putea sa nu va fie de niciun folos daca nu stiti de unde sa-l mai luati pe vanzator, asigurati-va deci ca aveti toate datele sale de contact; doar o adresa de e-mail sau un numar de telefon mobil poate
face dificila localizarea vanzatorului.

Nu in ultimul rand, verificati detaliile privind modul in care se face plata, precum si daca site-ul ofera vreo protectie in acest sens. Este recomandat sa nu utilizati mijloacele de transfer al banilor precum Western Union pentru a face platile intrucat banii nu vor putea fi urmariti daca apar probleme.

Utilizati cardul de credit sau mecanismele proprii de plata ale site-ului pentru a face plati.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Pentru cumparaturi din State eu recomand www .viaddress.com , e valabil si pentru Romania. Cand am comandat au fost intelegatori si foarte rapizi. Si ieftini 🙂

  2. Sunt fenomenali cei de la viaddress.com cand vine vorba de cumparaturi din state. Avem si noi acces la toate magazinele.