Etapa copilariei mari, 7-14 ani

Ioan Coriolan Garboni

Asadar forta vitala de crestere, in perioada 0-7 ani, este maxima. De la 7 ani, odata cu noua dentitie (dintii de lapte au cazut) copiii intra in perioada copilariei mari. Incep responsabilitatile scolare. Visele se destrama, Mos Craciun, Iepurasul de Paste si Zana Maseluta… nu mai exista. Acum copilul isi dezvolta deprinderile, inclinatiile, memoria, caracterul si temperamentul. Se produce accelerat cresterea in inaltime, se modeleaza organele si functiile lor, pregatindu-se maturizarea sexual reproductiva, care se incheie la 14 ani. Pentru copilul de la 7 la 9 ani e foarte importanta joaca. Pana la  varsta de noua ani, spune R. Steiner, copilul se traieste pe sine, ca parte integranta a lumii inconjuratoare.

Varsta de 9 ani, Steiner o considera un prag. La 9 ani, copilul isi traieste plenar si dramatic Eul. Intelege brusc si adesea dureros ca EUL sau este in opozitie cu lumea.  Apar primele minciuni controlate, cand el afla ca poate spune altceva decat simte si gandeste. Intr-o zi nefericita descopera ca „zeii” sai: parinti, bunici, dascali, prieteni, mint, inseala, sunt meschini! Va incerca sa-si dovedeasca faptul ca adultii, zeii lui, sunt zei adevarati, si-i merita iubirea si increderea. Copilul ii va pune la incercare cu armele lor: mintind, inseland, facand rele. Daca suntem avizati si intelegem prin ce trece, trebuie sa-i fim aproape cu dragoste, cu povesti intelepte, cu lecturi si activitati. Copilului i se contureaza, deja, temperamentul. Temperamentele sunt: Melancolic (adica stabil, dar opac, introvertit, orientat spre sine. Este foarte critic si se crede superior altora, desi n-o arata fatis!). Sangvinic (extrovertit, orientat spre lume; copilul este cateodata inconstient si trebuie in permanenta disciplinat si nu se poate concentra prea mult asupra aceluiasi lucru).

Flegmaticul (copilul este mereu preocupat de propria fiziologie, este introvertit, dependent de parinti. Putin nepasator). Colericul (copilul e plin de forta, nu oboseste niciodata in incercarea de a impune lumii propria vointa. Este independent si greu de disciplinat). Intre 12-14 ani se instaleaza pubertatea,(la fete adesea la 12 ani); aceasta varsta se caracterizeaza prin cea mai pronuntata crestere in inaltime. Baietii isi schimba vocea, fetelor le cresc pronuntat sanii. Aceasta perioada este numita… varsta ingrata! Copiii rusinandu-se de noile dimensiuni – apare acea sursa a unei imense nefericiri la baieti si fete. Copil pe dinauntru, barbat sau femeie pe dinafara, aceasta polaritate il sperie. Copilul se indreapta spre a treia etapa de 7 ani, a vietii, cea de la 14-21 de ani. Etapa tineretii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.