Noutati :

Efectele incalzirii globale: furtuni de o violenta extrema si cresterea nivelului marii tot mai accentuat

23 iunie, 2012 - 02:10 PM
Autor: Anonim      
Categorie: IT
0

Topirea calotei glaciare are efecte nebanuite. Ne asteapta furtuni  tot mai multe si extrem de violente, iar multe orase de pe malurile marilor si oceanelor vor disparea.

Cresterea nivelului marilor si oceanelor din cauza incalzirii climatice ar putea fi de doua sau de trei ori mai mare decat s-a estimat pana acum, demonstreaza un studio citat de AFP si publicat de Consiliul national de cercetare American, potrivit www.capital.ro.

Cei care au realizat studiul au pornit de la estimarile furnizate de ONU si le-au actualizat cu noile date referitoare la starea calotei glaciare, a carei topire ar fi responsabila de cresterea accelerata a nivelului oceanelor.

Astfel, expertii prevad o crestere a nivelului oceanului planetar cuprinsa intre 8 si 23 de centimetri pana in anul 2030, comparativ cu cel inregistrat in anul 2000, de 18 pana la 48 de centimetri pana in anul 2050 si de 50 de centimetri pana la 1,4 metri in anul 2100.

Estimarile din prezent le depasesc pe cele furnizate in anul 2007 de catre un grup de experti ai Natiunilor Unite in evolutia climatului (GIEC), care prevedea o crestere cuprinsa intre 18 si 59 de centimetri pana la sfarsitul acestui secol.

Expertii atrag atentia ca, odata cu ridicarea nivelului oceanelor, trebuie sa ne asteptam si la cresterea numarului furtunilor prelungite si de o violenta extrema, dar si la valuri mai mari, ceea ce sporeste riscul de inundatii, de eroziune a coastelor si de reducere a zonelor mlastinoase.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...