Noutati :

E oficial! S-au stabilit cladirile care vor avea prioritate la renovare cu banii Primariei Timisoara! FOTO!

31 octombrie, 2016 - 08:02 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: ADMINISTRATIE
5

TIMISOARA. Anul 2021 trebuie sa prinda Timisoara cu majoritatea cladirilor istorice si de importanta arhitecturala renovate. Orasul a fost impartit in patru zone prioritare in care Primaria ar putea interveni cu bani sa ii ajute pe proprietari, urmand ca mai apoi sa ii recupereze de la acestia.

CITESTE SI: Fiecare cartier din Timisoara cu simbolul sau! Care logo iti place cel mai mult? VOTEAZA!

palatul_loffler

Consilierii Locali au decis ca zonele de maxima prioritate in care sa se intervina sunt Piata Victoriei si zona Cetate, acolo unde proprietarii trebuie sa intocmeasca pe banii lor documentatia necesara. Urmatoarele cladiri in ordinea importantei pentru a fi reabilitate sunt cele din cartierele Fabric si Iosefin. Acestea doua din urma au fost si ele impartite in zone de interes principal si de interes secundar.

CITESTE SI: Cum sa lamuresti 123 de proprietari, ce stau sub acelasi acoperis in Timisoara, ca trebuie sa-si renoveze fatada? Ce se intampla in Piata Operei

fatade-cladiri-piata-traian (16)

Sunt cateva fronturi stradale, cum ar fi piata Sinaia, piata Plevna, Tudor Vladimirescu, care chiar daca apartin de Iosefin din punct de vedere al cladirilor istorice, ele au o importanta principala fata de alte cladiri care nu sunt de aceeasi prioritate arhitecturala in zone foarte circulate. Vorbim de piata Plevna, Piata Sinaia, Tudor Vladimirescu si de strada 3 august, care are cladiri de importanta arhitecturala deosebita, si care trec din zona secundara in zona principala. Iosefin si Fabric au si ele o impartire in principala si secundara„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

CITESTE SI: Centrul NESIMTITILOR din Timisoara! Cu chilotii agatati in balcoane si geamuri nespalate cu anii, asteptam turistii la Capitala Culturala a Europei! FOTO!

Odata cu stabilirea zonelor prioritare pentru refacerea fatadelor cladirilor istorie, consilierii au aprobat si programul de sprijin financiar al proprietarilor, cel prin care primaria vine alaturi de proprietari cu jumatate din suma necesara reabilitarii, urmand ca acesti bani sa fie recuperati de-a lungul timpului.

cladiri-istorice-piata-victoriei-3

Timisorenii din Fabric si Iosefin nu vor avea prioritate la ajutor din partea primariei nici daca acesta este refuzat de cei din Piata Victoriei si Zona Cetate. Trebuie respectata ordinea votata.

Eu cred ca si proprietarii vor constientiza ca au o oportunitate extraordinara sa fie ajutati de municipalitate. Nu este obligatia municipalitatii sa efectueze cheltuieli pentru un interes pana la urma privat, dar legea permite asta si atunci cu o limitare la un numar relativ redus de cladiri, noi vrem sa venim alaturi de proprietari in zona de maxim interes pentru oras, cum e Piata Victoriei, Centrul istoric, si cum s-a stabilit, in mod izolat, si in alte cartiere istorice precum Fabric sau Iosefin ar putea sa se puna problema unei asistente din partea municipalitatii, dar nicidecum in aceasta etapa. Acum noi ne concentram resursele pe piata Victoriei si pe anumite cladiri, nu pot fi foarte multe, una, doua, din centrul istoric… Nu cred ca vor fi asemenea cazuri in care cei din Piata Victoriei si Centrul Istoric sa refuze ajutorul din partea primariei, pentru ca obligatia de a-si reabilita cladirile ramane oricum. Si este o obligatie de data aceasta care va fi insotitat si de sanctiuni. Pana acum nu a fost insotita de sanctiuni semnificative, dar de acum da. Si nu cred ca unii vor risca sa si plateasca sume mari si tot sa nu scape de obligatia de a-si reabilita„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Proprietarii de cladiri istorice vor trebui sa faca demersurile legale pentru obtine autorizatiile necesare pentru repararea cladirilor istorice. Daca nu isi vor renova imobilele, proprietarii vor trebui de anul viitor sa plateasca impozitul pe cladire marit de cinci ori.

cladiri-istorice-piata-victoriei-10
De la inceputul anului 2016 pana in prezent, la Primaria Timisoara au fost solicitate 99 de certificate de urbanism, in timp ce in alte 34 de cazuri nu s-a emis certificatul fie pentru ca nu a fost analizata documentatia complet, fie pentru ca ceea ce isi doreau proprietarii nu poate fi aprobat. Tot de la inceputul anului au fost emise doar cinci autorizatii de contructie pentru cladirile istorice care trebuie renovate.

FOTO: Virgil SimonescuInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Consider ca acele persoane care detin apartamente in cladiri istorice trebuie sa-si asume si reparatiile cladirilor din fondul lor de rulment. Nu pe BANII mei sa se lafaiasca in Centru. Daca nu au bani sa vinda si sa plece. Cu banii publici sint multe nevoi de satisfacut pt. TOTI cetatenii din aceasta localitate.
    Cine nu are bani sa intretina locuinta nu este obligat sa fie proprietar.

    • Din păcate renovările se vor face pe bani publici care NU vor fi recuperati !!! Cei care dețin acele apartamente vor creste in schimb prețul !!! Primăria ne va spune că nu poate lăsa centrul așa , bla , bla . Emil are dreptate nu vor să repare atunci sa vanda !!!

  2. Buna ziua , din pacate, in orice asociatie de proprietari , din cladirile istorice , sunt si proprietari care NU doresc sa participe cu cota parte de bani ce le revin la sumele necesare schimbarii tiglei sau renovarii fatadei cladirilor.. Pentru ca primaria sa dea autorizatia de constructie ( atatea avize si acte trebuie depuse la dosar ca te ingrozesti !!! ) e nevoie de acordul tuturor din asociatie. In cazul meu , locuiesc in zona zona Iosefin , am niste ,,binevoitori,, care au placerea sadica de a fi contra la orice presupune a da bani, aspect care ne tine pe toti pe loc !!! Ce e de facut ? Asteptam si asteptam si ne rugam , noi ceilalti de ei, dar raspunsul lor e simplu : NU VREAU SAU NU AM BANI !! Intreb retoric : exista o alta solutie ????!!!

  3. În alte țări, cu orașe pline de clădiri vechi, splendide bijuterii de arhitectură, s-a procedat fără niciun fel de crâcnire. Cei care nu-și permiteau să contribuie la costurile reabilitării clădirlor, au fost obligați să vândă apartamentele respective – pe un preț bun – și să se mute acolo unde-și permiteau. Te întinzi cât ți-e plapuma, nu mai mult. Cine n-a vrut să vândă și să plece, s-a ales cu apartamentul scos la licitație și-a luat ceea ce i s-a dat în urma licitației. Ca urmare a acestor măsuri firești, orașele din Cehia, Polonia și Ungaria arată foarte bine, fără fațade căzute și distruse de trecerea vremii. Nu există „copertine” în jurul clădirilor, ca în Timișoara, pentru că tencuiala cade la cea mai mică adiere. Mergeți până la Szeged, oraș cu arhitectură ca în Timișoara, și vedeți ce bine arată clădirile istorice, foarte bine întreținute. Dacă Robu n-ar arunca cu banii pe fereastră pentru „proiecte” de genul semaforiadei care a umplut de bani firma Swarco, art exista fonduri suficiente pentru refacerea fațadelor clădirilor istorice din întregul oraș. Cu doar două-trei clădiri reabilitate de Primărie nu se face primăvara. Trebuie schimbată legislația în acest sens, dar să nu aveți nicio speranță cu un Parlament dominat de semianalfabeți, borfași de doi bani, gangsteri și mafioți de toate calibrele posibile.

    • @Emil Îți dau perfectă dreptate – mai puțin în ceea ce privește proiectul de semaforizare. Orice oraș occidental de mărimea Timișoarei are o semaforizare centralizată/automată. Chiar era nevoie pe termen mediu și lung de această măsură. Firma Swarco are referințe și o reputație bună (proiecte în orașe precum Frankfurt/Main, Leipzig) și nu văd cum proiectul care până la urmă a costat chiar mai puțin decât era prevăzut – ceea ce nu se întâmplă prea des in România – ar fi „umplut de bani” un concern internațional care chiar nu stă în banii Timișoarei. Normal că mai apar probleme la așa un sistem la început când e dat în folosință, dar sunt foarte optimist că se vor rezolva cu timpul. Eu zic că mai trebuie și apreciat dacă se mai mișcă ceva în Timișoara/România și nu numai criticat destructiv după modelul „și așa toți sunt corupți, hoți și incompetenți”. Eu consider că în ultimul timp se mișcă destul de mult în TM. Numai bine!