Dan Negru: Suleyman si banditii. Premierul turc e revoltat de mistificarea adevarului

Dan Negru

Citesc in toata presa ca premierul turc e revoltat de mistificarea adevarului din Suleyman Magnificul. Erdogan, premierul Turciei, spune ca sultanul e un erou in film asa cum a fost si in realitate dar ca multe din serial nu corespund adevarului istoric. Ieri am vazut la televizor filmul romanesc „Actiunea Autobuzul” cu Dinica, Jean Constantin, Irina Petrescu, Draga Olteanu Matei si multi altii. Actiunea se petrece in anii ’50 in Muntii Fagaras unde o grupare de banditi care lupta impotriva Securitatii e anihilata de comunisti. Film educativ cu actori legenda! Suleymanul lor e erou si-n film si-n istorie… Banditii din Fagaras, tot banditi si azi. S-a revoltat cineva?

Mi-am amintit, vazand marele film comunist, de un nume necunoscut multora, Leni Riefenstahl, una din cele mai cotroversate personalitati ale secolului trecut, tehnica ei de realizare a filmelor transformand-o intr-o importanta artista a tuturor timpurilor. Totusi, dupa razboi a fost exclusa definitiv din lumea filmului din cauza ca a produs si filme de propaganda pentru partidul nazist. in 2002, la implinirea varstei de 100 de ani, un canal de televizune din Franta a difuzat un documentar semnat de Riefenstahl si considerat de critici admirabil, un film despre natura, dar care imediat a fost interzis. In 2002, la aproape 60 de ani dupa razboi… Exilata pentru ca a pactizat cu nazistii, indiferent de talentul recunoscut de toti…

Ai nostri sunt rasplatiti cu aplauze…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.