Viorel Screciu: Avem cu adevarat parte de o schimbare de generatie?

In mod natural, chiar si in sport, in fotbal, are loc, la un moment dat, o schimbare de generatie. Lucrul asta respecta, intr-un anumit fel, ceea ce se intampla, in mare, in intreaga societate romaneasca.

Oare? Nimeni nu este profet in tara lui. Dar… cine ne impiedica sa gandim? Asadar… avem cu adevarat parte de o schimbare de generatie? Eu zic ca da. Argumente…?

La nivelul antrenorilor stam cam asa… Sdrobis, Halagian, Hizo… lista ramane deschisa. Garda veche. Pe la mijloc se cam afla: Olaroiu, Andone, Rednic, Grigoras. Urmeaza „gasca” tinerilor: Petrescu, Munteanu, Pusztai, Lucescu jr., Reghecampf, Contra. Daca este sa le analizam performantele cam stiu de partea cui se apleaca balanta. Pare ca cei din urma sunt mult mai „ancorati” in ceea ce priveste fotbalul modern, european.

Explicatia este relativ simpla si tine de felul in care ei s-au format intr-un alt mediu educational. Mare parte dintre ei a evoluat in echipe din spatiul occidental. Asa au invatat acesti baieti metoda lucrului bine facut. Basca, tehnici de antrenament si un fel de psiho-pedagogie care se castiga de la mentori cu state de serviciu in campionate adevarate.

In spatele lor si chiar pe spinarea lor se afla cei care sunt cunoscuti sub titulatura de investitori. Aici generatia „in functie” nu prea da semne a se lasa schimbata. Pleaca Netoiu, Borcea, Savulescu si Badea, ramane Negoita. La Steaua inegalabilul Gigi, atotstiutor, clarvazator si parlamentar in timpul liber. Mai incolo un sindicalist din minerit si un sef de plantatie cerealiera. Astia prin ce campionate s-au facut remarcati?

Cei citati au „meritul” de a fi facut avere dupa ’89 prin metode dintre cele mai putin ortodoxe asa ca am mari indoieli ca naravurile capatate in acest fel nu s-au deplasat si in spatiul fotbalistic autohton. La acest palier, cum scriam, schimbarea este sublima… dar lipseste cu desavarsire.

Asa se face ca cei din prima categorie, antrenorii, cu prima ocazie, vor pleca „afara” fara nici un fel de remuscare. Pentru bani mai multi dar si pentru o liniste mai mare in performanta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.