Noutati :

Crezi ca ai putine zile libere pe an? Uite un top 20 al tarilor cu cei mai fericiti angajati. Salariatii au si 41 de zile libere pe an!

19 august, 2011 - 09:19 PM
Autor: Anonim      
Categorie: IT
0

Dintre statele Uniunii Europene, muncitorii din Romania lucreaza cele mai multe ore pe saptamana: 41,2 si au cele mai putine zile de concediu: 21. In alte colturi ale lumii, concediul este sfant. Vezi unde au angajatii 41 de zile libere!

Vrei sa stii care sunt tarile din lume in care angajatii sunt rasplatiti imparateste pentru munca pe care o presteaza? Iata un top 20 al acestor tari!

Incepem cu finalul si urcam pana la tara cu cele mai multe zile libere pe an.

20. Coreea de Sud – zile de concediu: 19, sarbatori legale: 15.
Totalul zilelor libere: 34.

Cu toate acestea, coreenii se afla si in topul celor mai zelosi muncitori din lume, lucrand frecvent peste program.

19. Danemarca – zile de concediu: 25, sarbatori legale: 9.
Totalul zilelor libere: 34

De asemenea, danzii sunt incurajati sa isi negocieze programul de lucru si responsabilitatile pe care sa si le asume la locul de munca.

18. Cipru – zile de concediu: 20, sarbatori legale: 15.
Totalul zilelor libere: 35

Programul obisnuit de lucru in Cipru incepe la ora 08:00 si se termina la ora 17:30. Cipriotii au insa, de regula, o pauza de masa de o ora si paturzeci de minute, incepand cu ora 13.00.

17. Luxemburg – zile de concediu: 25, sarbatori legale: 10.
Totalul zilelor libere: 35

Luxemburghezii se bucura si de al 13-lea salariu, dar si de jumatate de al 14-salariu la sfarsitul anului. Desi se lucreaza si duminica, in unele sectoare, venitul la munca este voluntar, iar plata este dubla fata de o zi lucratoare.

16. Norvegia – zile de concediu: 25, sarbatori legale: 10.
Totalul zilelor libere: 35

in Norvegia, nu doar ca se respecta orele de program, dar exista si o directiva guvernamentala care sa incurajeze norvegienii sa petreaca mai mult timp alaturi de familie si mai putin la lucru.

15. Slovacia – zile de concediu: 20, sarbatori legale: 15.
Totalul zilelor libere: 35

Pentru angajatii din slovacia, care nu trebuie sa fie neaparat slovaci, statul ofera alocatii pentru copii pana cand acestia implinesc 25 de ani.

14. Portugalia – zile de concediu: 22, sarbatori legale: 13.
Totalul zilelor libere: 35

Cele 35 de zile libere ar fi si cam singurele motive de multumire ale angajatilor din Portugalia, tara care altfel nu ofera salarii foarte atractive, fata de majoritatea celor din Uniunea Europeana.

13. Spania – zile de concediu: 22, sarbatori legale: 14.
Totalul zilelor libere: 36

In Spania, un obicei impamantenit este ca atunci cand o sarbatoare legala pica in cursul saptamanii, spaniolii sa-si ia concediu si in restul zilelor ramase pana in week-end, astfel incat numarul de concedii scurte este mult mai mare ca in alta parte.

12. Japonia – zile de concediu: 20. sarbatori legale: 16.
Totalul zilelor libere: 36

Deveniti celebri pentru cultul pe care il au pentru munca, japonezii sunt grijulii, insa, si cu numarul zilelor libere de care dispun. Concediile le sunt linistite, pentru ca in Japonia companiile au ca scop mentinerea angajatilor pe viata, contractele pe perioada determinata fiind o raritate.

11. Suedia – zile de concediu: 25, sarbatori legale: 11.
Totalul zilelor libere: 36

In Suedia nu se pune accentul doar pe timpul liber, dar si pe imbunatatirea conditiilor de la locul de munca, pentru care s-a creat o agentie guvernamentala ce supravegheaza angajatorii.

10. Polonia – zile de concediu: 26, sarbatori legale: 10.
Totalul zilelor libere: 36

Pe langa timpul liber de care dispun angajatii polonezi, acestia sunt incurajati sa apeleze la sefii lor pentru orice fel de probelma, fie ea profesionala sau personala, iar de la sefi se asteapta ca acestia sa isi dea silinta ca angajatul sa fie multumit atat profesional, cat si personal.

9. Marea Britanie – zile de concediu: 28, sarbatori legale: 8.
Totalul zilelor libere: 36

Pe langa zilele legale de concediu, angajatii britanici mai pot lipsi de la munca (fara sa li se taie ziua de munca) si daca sunt implicati in activitati sindicale. Angajatii care au copii mici in ingrijire, au dreptul de a negocia un program mai flexibil de munca.

8. Grecia – zile de concediu: 25, sarbatori legale: 12.
Totalul zilelor libere: 37

Si in cazul Greciei concediul este cam singurul beneficiu pentru un angajat. in schimb exista o serie de probleme, precum neplata la timp a salariilor sau chiar neplata lor pur si simplu, cazuri fiind destule.

7. Malta – zile de concediu: 24, sarbatori legale: 14.
Totalul zilelor libere: 38

Ca si in cazul Ciprului, in Malta pauza de masa se intinde mai mult de o ora. Desi salariile nu sunt foarte mari, orele suplimentare (tot ce depaseste 40 de ore pe saptamana) trebuie platite dublu de angajatori.

6. Austria – zile de concediu: 25, sarbatori legale: 13.
Totalul zilelor libere: 38

Pe langa zilele de concediu, austriecii se mai bucura si de prime generoase din partea angajatorilor. Astfel, exista cel de-al 13-lea salariu, considerat salariu pentru vacanta si cel de-al 14-lea salariu, care este primit ca prima de Craciun si este, de obicei, un salariu lunar intreg.

5. Finlanda – zile de concediu: 30, sarbatori legale: 10.
Totalul zilelor libere: 40

Pe langa timpul liber, finlandezii se mai bucura si de numeroase subventii din partea statului, precum: ajutor pentru ingrijirea parintilor, subventionarea abonamemtelor pentru mijloacele de transport in comun, ajutor finaciar pentru reabilitare (in cazul problemelor cu alcoolul sau cu drogurile) etc.

4. Franta – zile de concediu: 30, sarbatori legale: 10.
Toalul zilelor libere: 40

Pe langa concediul generos, angajatii francezi pot sta linistiti si in cazul in care angajatorul decide sa-i concedieze. Acestia vor primi minimum sase salarii compensatorii.

3. Rusia – zile de concediu: 28, sarbatori legale: 12.
Totalul zilelor libere:40

Daca in Rusia concediul este generos, nu la fel sunt si companiile cu angajatii. Pe langa salariile relativ mici, intarzierea platii este un lucru destul de des intalnit aici.

2. Lituania – zile de concediu: 28, sarbatori legale: 13.
Totalul zilelor libere: 41

Desii lituanienii au dreptul la 41 de zile libere pe an, numarul zilelor libere este chiar mai mare pentru anumite categorii. Astfel, minorii, parintii care cresc singuri un copil mai mic de 14 ani sau un copil cu handicap mai mic de 16 ani au dreptul la 35 de zile de concediu. Cu tot cu sarbatorile legale, acest lucru inseamna 48 de zile libere pe an.

1. Brazilia – zile de concediu: 30, sarbatori legale: 11.
Totalul zilelor libere: 41

In Brazilia, Guvernul tine la concediile angajatilor. Angajatii sunt incurajati sa-si ia toate cele 30 de zile de concediu odata. Concediul poate fi luat si in doua parti, insa prima parte nu poate fi mai mica de 20 de zile!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...