Copil in varsta de 7 ani cu o boala rara, internat la Spitalul Victor Babes din Timisoara. Medicii lupta pentru vindecarea lui

TIMISOARA. Misiune speciala pentru medicii de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara. Ingrijesc un copilas care  sufera de varicela hemoragica, o maladie foarte rara. In cazul baietelului, boala vine pe fondul unei afectiuni oncohematologice.

Deosebirea majora fata de varicela “obisnuita” este aceea ca veziculele ce apar pe corp in boala infectioasa devin hemoragice. Evolutia agravanta a bolii a fost foarte rapida. Copilasul a ajuns in spitalul din Timisoara prin transfer de la Spitalul Judetean din Arad.

Varicela hemoragica are un debut atipic. Cu totii stim ca varicela se manifesta printr-o eruptie pe piele, cutanata, sub forma de vezicule. Eruptia apare initial la nivelul pielii paroase a capului, dupa care se extinde pe tot corpul. in aceste vezicule este sange. Astfel, apar echimozele cutanate si apoi sangerari ale mucoaselor. Ceea ce s-a intâmplat si in cazul pacientului internat in spitalul nostru. Copilasul are, insa, si o trombocitopenie, o afectiune hematologica ce duce la scaderea numarului de trombocite la nivel sangvin. La o persoana sanatoasa numarul trombocitelor este de peste 150.000/microlitru. in momentul in care a ajuns in spitalul nostru, copilul avea 2000 de trombocite/microlitru. Am reusit, insa, in doar câteva zile sa il echilibram, sa ii crestem numarul la peste 10.000”, spune dr. Adelina Marinescu- medic specialist boli infectioase Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Medicii spun ca starea de sanatate a pacientului s-a imbunatatit insemnat. Nu au mai aparut elemente eruptive noi, iar cele vechi incep sa treaca in faza urmatoare a bolii, aceea in care se transforma in cruste. Baietelul va mai ramâne internat in spital pana acand se vor normaliza trombocitele.

In ultimele saptamâni, am avut un aflux ridicat de cazuri de varicela venite in Ambulatoriu. Vorbim de 6-7 cazuri pe saptamana. Pacientii nu au avut insa forme grave, asa ca nu au necesitat internare. Complicatiile apar de obicei la sugari, la femeile insarcinate, la persoane imunodeprimate, cu imunitate scazuta din cauza unor tratamente sau a unor afectiuni. Complicatiile severe includ pneumonii, otita, encefalita, hemoragie, infectii bacteriene ale pielii, chiar septicemie”, spune dr. Adelina Marinescu – medic specialist boli infectioase Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Tratamentul bolnavilor cu varicela prevede izolarea pacientului, aplicarea de lotiuni care sa calmeze mancarimea, administrarea de medicamente pentru reducerea febrei, o mai buna hidratare si un regim alimentar cât mai echilibrat, bazat pe vitamine, consum cât mai ridicat de fructe si legume si evitarea bauturilor carbogazoase.
Preventia in cazul varicelei se face prin vaccinare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.