Insolatia poate fi mortala. Ce trebuie sa faci rapid daca te confrunti cu un astfel de caz? Explicatiile medicilor din Timisoara

Foto: gazettelive.co.uk

TIMIȘOARA. Insolația este cea mai gravă manifestare a expunerii excesive la căldură. Considerată o urgență medicală majoră, afecțiunea poate duce la disfuncții grave ale organismului, ajungându-se chiar la deces.

Medicii de la Spitalul CF Timișoara trag un semnal de alarmă.

Insolația nu reprezintă doar o simplă amețeală cauzată de caldură. Este o dereglare sistemică severă, ce afectează funcționarea normală a creierului, rinichilor, plămânilor, inimii, mușchilor și tubului digestiv. Apare atunci când corpul este expus o perioada îndelungată la soare, iar temperatura internă crește alarmant, depășind 40°C.
⭕Printre simptome se numără creșterea bruscă și periculoasă a temperaturii corporale, amețeală, dureri de cap puternice, stare de agitație, absența transpirației sau transpirații abundente, piele uscată, roșie, apariția de tulburări cardiovasculare – hipertensiune urmată de scădere bruscă a tensiunii, tahicardie, respirație accelerată și neregulată, crampe, colici, diaree, confuzie, vedere încețoșată, incoerența verbală, lipsă de coordonare, dezorientare, iar în cazurile extreme: comă și deces.
Oricine poate suferi de insolație, însă anumite categorii sunt mai vulnerabile.
Persoanele cu boli cronice, cardiace, renale, pulmonare, diabet, hipertensiune sau afecțiuni neurologice prezintă un risc crescut. De asemenea, cei cu obezitate, vârstnicii, copiii mici și persoanele cu tulburări de alimentație sau boli dermatologice cronice sunt mai expuși.
Un factor agravant îl reprezintă consumul anumitor medicamente – antihistaminice, diuretice, betablocante, sedative, antidepresive.

✅În cazul unei suspiciuni de insolație, fiecare clipă contează. Până la sosirea unui echipaj medical, trebuie intervenit rapid:
🔴mutați persoană afectată la umbră sau într-un spațiu ventilat;
🔴îndepărtați hainele și accesoriile care îngreunează circulația sângelui;
🔴stropti corpul persoanei afectate cu apă și aplicați comprese reci
🔴administrați lichide reci, în înghițituri mici și frecvente„, transmit medicii de la Spitalul CFR Timișoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.