Noutati :

Consiliul Local Timisoara si-a dat… acordul ca CJT sa preia Aeroportul International ‘Traian Vuia’. Nicolae Robu negociaza actiunile cu Consiliul Judetean

31 octombrie, 2013 - 04:31 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Primaria Timisoara nu se alege in prima faza cu nicio actiune din Aeroportul International „Traian Vuia”. In sedinta extraordinara care a avut loc joi, consilierii locali si-au dat doar acordul ca Ministerul Transporturilor sa cesioneze actiunile pe care le are la Aeroport catre… Consiliul Judetean Timis.

Urmeaza ca primarul Nicolae Robu sa negocieze cu conducerea CJT pentru impartirea actiunilor, dar doar dupa ce aceste actiuni ajung la Consiliul Judetean.

De ce? Pentru ca Guvernul Romaniei vrea sa dea actiunile catre Consiliul Judetean Timis, a explicat Robu.

Cu 23 de voturi pentru si 2 abtineri, consilierii s-au aratat de acord cu propunerea.

Alesii locali au tinut ca in hotararea de consiliu prin care isi dau acordul ca CJT sa poata prelua actiunile sa fie cat mai multe elemente care sa ii ajute, cred ei, in negocierea ce are sa urmeze cu Consiliul Judetean pentru impartirea actiunilor aeroportului.

Viceprimarul Dan Diaconu a propus 2 amendamente: 1. Se exprima acordul pentru cesionarea a 80% detinute de Statul Roman reprezentant prin Ministerul Transporturilor la Societatea Aeroport catre Consiliul Judetean Timis, conditionat de angajarea acestuia de a cesiona o cota parte din aceste actiuni ce urmeaza a fi negociata catre Consiliul Local Timisoara, respectiv de trecere a unor imobile din domeniul public al Statului Roman in domeniul Municipiului Timisoara. Iar al doilea: Se imputerniceste primarul Nicoalae Robu in vederea negocierii cu CJT si pentru semnarea tuturor documentelor necesare preluarii actiunilor, respectiv imobilelor.

Consilierul PNTCD Flavius Boncea a propus adaugarea unei cote parti care sa nu fie mai mica de 50%. Asa, ca o asigurare.

Cota parte nu este negociata, dar eu am pus in discutie inclusiv un minim, insa nu avem sustinere politica, pentru ca nu a fost timp pentru a negocia. Ca sa putem trece hotararea aceasta, trebuie sa mergem pe o formula generica si pe incredere asa cum am convenit. Cred ca este in interesul tuturor sa aducem aeroportul in proprietatea noastra„, i-a spus primarul Nicolae Robu lui Boncea.

Consilierul PSD Radu Toanca a cerut fixarea unui termen de negociere.

In termen de 6 luni sa negocieze. Asa suna hotararea de la Consiliul Judetean, pentru ca in momentul in care Guvernul da hotararea, sa fie la fel si la noi„, a spus Toanca.

Ovidiu Ciuhandu, alesul local al PDL, crede ca hotararea de consiliu e o aberatie

In principiu cred ca toata lumea e de acord ca aeroportul sa apartina comunitatii. Am primit noi vreo adresa in care Ministerul propune ca actiunile sa fie preluate de comunitatea locala? E absurd sa-si dea CLT acordul ca CJT sa preia actiunile. Noi ne dam acordul ca statul sa cesioneze ceva. Pai noi nu putem face asta, ca nu suntem entitate juridica care sa genereze aceasta atributie. Sa faca juridicul text, pentru ca noi nu obligam aici CJT sa ne dea din actiuni odata ce le are„, a punctat Ovidiu Ciuhandu.

Nicolae Robu i-a explicat lui Ovidiu Ciuhandu ca…merge pe…informatii.

Nu avem o astfel de adresa, dar am fost informati ca se pregateste o hotarare de guvern care va prevedea trecerea mai multor aeroporturi de la statul roman catre administratiile publice locale si atunci, in regim de urgenta, CJT a introdus pe ordinea de zi un proiect de hotarare in forma generica. Sa avem o hotarare care arata Guvernului pozitia oficiala a CJT si a CLT, care vazand ca noi ne intelegem intre noi, va face pasul urmator si va lua decizia de cesionare. Am avut o discutie telefonica cu doamna ministru Ramona Manescu si am stabilit cu domnia sa sa procedam in felul acesta. E doar un acord„, l-a linistit Nicolae Robu pe Ovidiu Ciuhandu.

Nicolae Robu recunoaste totusi ca hotararea este stranie.

E putin ciudata aceasta hotarare, trebuie sa recunoastem, dar intelegem contextul. Adica e un acord de principiu, un act de vointa„, a precizat edilul.

Ovidiu Ciuhandu nu s-a lasat: „Eu pot sa fiu de acord sa preiau… dar nu sa cesioneze statul roman„.

Radu Toanca a venit in fata colegilor nedumeriti cu noi argumente in favoarea votarii acordului.

Aceasta hotarare a noastra este impecabila in raport cu aberatia care ni s-a bagat sub nas acum 3 ani, cand un domn de la Arad ne baga sub nas fuziunea Aeroportului din Arad cu cel din Timisoara si preluarea de catre cei de la Arad. Ce cartus ne-a trecut atunci pe la ureche, numai noi stim. Eu zic sa dam acest acord de principiu si sa salutam faptul ca o entitate foarte importanta pentru dezvoltarea judetului, regiunii si a Timisoarei ramane la Timisoara”, a spus Radu Toanca.

Mai rezervat, Simion Mosiu de la PDL s-a intrebat daca, dupa regionalizare, se va mai putea discuta in aceiasi termeni de buna intelegere la negociere.

In cazul regionalizarii credeti ca negocierea se va face cu aceleasi principii? Sa vedem in contextul regionalizarii ce se va intampla…„, a spus Mosiu.

Robu i-a dat o replica plina de …convingere: „Cred ca nu putem raspunde la aceasta intrebare, noi vom fi un actor important in orice situatie. Nu cred ca putem fi ignorati”.

Colegul lui Mosiu de la PDL, Stefan Sandu, s-a aratat si el neincrezator. „Am mari indoieli ca se va putea negocia la nivel de regionalizare. Sa negociem acum cat mai repede, pentru ca nu stim ce va fi in contextul regionalizarii„, a spus Sandu.

Tot n-am inteles pana la urma de ce nu-l preia pana la urma Timisoara, cu ministru liberal. De ce n-am fi noi cu 80%, de ce preia CJT? Sa inteleg ca sunt mai puternici cumva cei din PSD in alianta decat cei din PNL?„, a mai punctat o neintelegere Ovidiu Ciuhandu pe marginea proiectului de hotarare.

Consilierul Alfred Simonis, care este si angajat al aeroportului in functia de director administrativ , i-a replicat lui Ovidiu Ciuhandu ca „din cele 30 de aeroporturi, 11 sunt suta la suta actionariat consiliile judetene. Au fost transferate in ultimii ani”.

Consilierul Stefan Sandu a tinut sa reaminteasca faptul ca „nu se mai dau fonduri europene pe linie guvernamentala, ci doar pe linie de autoritati locale„.

In cele din urma Ovidiu Ciuhandu a cedat.

Vom vota acest proiect de hot, desi, va spun sincer, gramatical si juridic nu sunt de acord cu el. Nu are nicio valoare asa cum e, nu are nici daca-l modificam, e doar o chestie simbolica„, a precizat pedelistul.

Nicolae Robu: Nu trebuie sa dam impresia ca exista lupte locale intre noi aici

„Urmeaza o negociere pe care sa o purtam noi, reprezentantii Consiliului Local si reprezentantii Consiliului Judetean, si cand urmeaza o negociere ele (n.r. actiunile) nu se spun cifrele care vor face obiectul negocierii. 80% revin autoritatilor locale, 20% din actiuni vor fi pastrate la Fondul Proprietatea. Cele 80% vor fi negociate intre Consiliul Judetean si Consiliul Local. Numai ca procedura, cele 80% din actiuni vor fi cesionate catre Consiliul Judetean, cu solicitarea de transfer mai departe a unei parti pe care o vom negocia din acele actiuni catre CLT. Asa este procedura. Nu este corect sa preluam noi 80% si CJT 0, trebuie sa fie un raport echitabil pe care il vom stabili prin negociere”, a spus primarul Nicolae Robu.

Edilul nu vrea insa ca Timisoara sa primeasca mai putin de 40% din actiunile ce le primeste judetul.

„Este firesc sa nu coboram la sub jumatate din actiunile transferate in plan local. Asa este firesc, dar vom negocia, nu conteaza numai parerea mea, conteaza parerea Consiliului Local Timisoara. Eu am fost mandatat sa reprezint municipiul Timisoara in acest proces de negociere. Nu voi purta negocierea singur, ci voi face o comisie formata din consilieri locali, reprezentanti ai tuturor partidelor, pentru ca mi-ar placea sa vad ca facem echipa impreuna si ca putem sa ne comportam si consensual atunci cand avem de luat decizii majore pe comunitatea noastra”, a mai spus Robu.

Intrebat de ce nu s-a trecut direct 40% pentru Consiliul Local si 40% pentru Consiliul Judetean, primarul a raspuns ca nu a fost timp de negociere. Primarul a tinut sa precizeze ca nu vrea sa dea impresia ca USL se „lupta” in Timis.

„Nu avea rost sa trecem asa unilateral procente, noi anumite procente, Consiliul Judetean alte procente, pentru ca am fi lasat o impresie negativa la nivelul Guvernului, ca exista lupte locale aici intre noi”, a completat primarul.

„E o bataie de cap in plus, trebuie sa vedem clar lucrurile, dar aeroportul este un obiectiv de foarte mare potential”, a conchis edilul, atragand atentia ca Aeroportul poate aduce un profit substantial Timisoarei.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...