Noutati :

Cine a inventat numele genurilor muzicale si cand? Afla aici!

28 august, 2011 - 11:13 AM
Autor: Anonim      
Categorie: IT
0

Hip-hop, heavy metal, reggae, rock – sunt doar cateva dintre genurile muzicale pe care le stim. „Nasii” lor sunt cat se poate de diferiti: de la cronicari, la DJ, la textieri pana la romancieri.

Uneori, numele unui gen muzical vine chiar de la un tilu de album sau de cantec. „Free jazzul”, de pilda, a fost botezat dupa albumul cu acest titlu inregistrat de Ornette Coleman in 1960. Iar reggae isi datoreaza denumirea unui cantec din 1968, Do the Reggay, semnat de The Maytals’. „Ambient Music” e si ea botezata dupa albumul Ambient 1: Music fort the Airports, semnat de Brian Eno.

Un DJ de scoala veche din New York, DJ Lovebug Starski, spune ca a inventat termenul hip-hop urland in microfoane „hip-hop, hippy to the hippy hop-bop” la petrecerile din anii 80. “Alteori eram impreuna cu Kid Cowboy de la Furious Five , eu urlam hip, el striga hop”, marturisea Starski intr-un interviu din 2006.

Termenul de Rhythm & blues s-a nascut in 1947 cand un redactor de la Billboard, Jerry Wexler, a inceput sa-l foloseasca pentru genul de pop promovat dupa razboi de cantaretii de culoare de la casa de discuri Atlantic. in 1949 R&B devenea deja tema unui top din Billboard care inlocuia vechiul clasament al cantecelor “rasiale”.

Heavy Metal isi are originea intr-un roman din 1962 al lui William S Burroughs, The Soft Machine. Exista acolo un personaj, Uranian Willy, “the Heavy Metal Kid”. Dar abia in 1970 expresia a fost folosita direct in legatura cu muzica. Era vorba despre cronica unui album semnat Humble Pie, aparuta in Rolling Stone Magazin. Autorul spunea ca avem de a face cu “more of the same 27th-rate heavy metal crap”…

“Trip-hop” a aparut in 1994, cand revista Mixmag a incercat sa gaseasca un termen care sa descrie muzica instrumentala practicata de DJ Shadow sau de Chemical Brothers in anii de inceput.

Iar rockul insusi isi trage numele din numeroase titluri si texte piese R&B din anii 40-50 care foloseau din plin expresia ( “I’ll rock ‘em, roll ‘em all night long” cantau The Dominoes in vreme ce un hit al lui Roy Brown se numea “Good Rockin’ Tonight”). Asta pana cand un DJ din Cleveland, Alan Freed si-a schimbat numele emisiunii din Record Rendezvous in The Moondog Rock’n’Roll House Party. si expresia a inceput sa aiba viata ei proprie, pana in zilele noastre.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...