Noutati :

Cine incurca socotelile? Probleme mari descoperite la lucrarile din centrul istoric la Timisoara. Ce urmeaza?

19 noiembrie, 2015 - 09:19 AM
Autor: Anonim      
Categorie: ADMINISTRATIE
5

TIMISOARA. Una s-a stiut la pornirea lucrarilor de reabilitare a centrului istoric la Timisoara, alta s-a gasit in teren de catre muncitori. Cum nu existau harti bine documentate cu retelele subterane, in timpul operatiunilor au aparut mai multe probleme care au necesitat interventii suplimentare. Acestea nu puteau fi estimate la demararea proiectului, asa ca, acum firma solicita bani mai multi de la Primaria Timisoara.

Pentru acoperirea acestei cheltuieli in plus, a fost intocmit un proiect de hotarare ce va ajunge pe masa consilierilor locali, care vor decide aprobarea sumei.

Pe parcursul executiei lucrarilor de constructie/reabilitare a utilitatilor de gospodarie subterana a aparut necesitatea executarii de lucrari suplimentare, care nu au fost incluse in contractul de lucrari intrucat nu au putut fi anticipate la momentul intocmirii documentatiei tehnice, care a stat la baza atribuirii contractului initial„, se arata in referatul ce insoteste proiectul.

Mai multe guri de canal si de scurgere a apei de ploaie in centrul istoric

santier-piata-libertatii-reabilitare-centru-copaci-camioane-muncitori (2)

Practic, cand s-au apucat sa decoperteze asfaltul si dupa ce s-au incheiat sapaturile arheologice din cartierul Cetate, muncitorii s-au trezit ca trebuie sa schimbe traseele retelelor de utilitati ca sa ocoleasca zonele vestigiilor. Cu alte cuvinte, au fost nevoiti sa faca mai multe lucrari suplimentare fata de cele convenite la iscalirea contractului prin care au preluat reabilitarea centrului istoric al Timisoarei.

Parte din aceste lucrari suplimentare se datoreaza aparitiei unor diferente intre numarul gurilor de scurgere a apei pluviale si a capacelor caminelor de utilitati (apa, canal, telecomunicatii, electrice) prevazute in proiectul tehnic fata de situatia constatata in teren. Necesitatea executarii acestor lucrari suplimentare a aparut in urma decopertarii asfaltului si a devierii retelelor de utilitati cauzate de descoperirile arheologice din zona de interventie a proiectului. Mentionam ca la fiecare schimbare de directie a traseului retelelor de utilitati, pentru evitarea vestigiilor arheologice descoperite, este necesara montarea unui camin, respectiv capac, aceste schimbari repetate ducand la sporirea numarului de capace, respectiv guri de scurgere„, se mai arata in referat.

centru-istoric-santier-10

Asadar, firma Romprest solicita bani in plus de la bugetul local pentru toate acestea, respectiv 371.278 de lei, suplimentare ce ar trebui aprobata de catre Consiliul Local Timisoara.

Va remintim, lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

Finalul lucrarilor era programat pentru iulie 2015, insa termenul s-a amanat pentru sfarsitul anului. Dupa finalizarea lucrarilor, zece strazi vor deveni pietonale. in plus, vor fi schimbate aproape in intregime Pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde au fost prevazute doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului.

Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

Zona de interventie a proiectului aflata in Cartierul Istoric Cetate cuprinde asadar 4 piete publice: Piata Unirii, Piata Libertatii, Piata Sf. Gheorghe, Piata Tarcului si 10 strazi: Str. Sergent C-tin Musat, Str. Vasile Alecsandri – pe tronsonul dintre Piata Unirii si Piata Libertatii, Str. Lucian Blaga – tronsonul dintre Piata Libertatii si Piata Huniade, Str. Florimund Mercy, Str. Grisselini, Str. Radu Negru, Str. Fara Nume, Str. General Praporgescu, Str. Enrico Carusso si Str. Eugeniu de Savoya.

Durata de executie a lucrarilor era de 21 de luni, iar valoarea totala initiala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contributia eligibila a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65%, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA eligibila este de 12.410.137,20 lei. Acum insa contributia de la bugetul municipalitatii ar creste cu aproximativ 80.000 de euro.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. La ce a mai fost bun atunci studiul de fezabilitate?

    „Scopul principal al studiului de fezabilitate este de a oferi informaţiile necesare proprietarului proiectului, precum si eventualilor terţi finanţatori ai acestuia, in vederea luării unei decizii privind finanţarea proiectului (decizie pozitivă sau negativă, dimensionarea şi eşalonarea finanţării). „

    • Problema „hartii subteranului” este si va fi una eterna ptr. Timisoara; credeti ca este rezolvabila „relevarea situatiei de facto”?

  2. Sa ia unii „care trebuie” niste bani. Asa-i in toata tara, de aia nu reusim sa facem ceva ca lumea!

  3. Proiectantul ar trebui sa finanteze aceste lucrari daca au fost papagali precum si societatea care a facut studiul de fezabilitate daca au fost cascati ( si cei care au luat spaga).

  4. Este culmea tocmai faptul ca proprietarul de drept al gospodariei subterane – adica PRIMARIA MUNICIPIULUI TIMISOARA – a avizat traseele proiectate de retele edilitare subterane fara sa observe ca nu sunt amplasate pe teren liber de sarcini. Dar daca trebuie sa suplimenteze pentru „smecheri” platile din bugetul public sau din bani din fonduri UE, atunci primaria nu-si bate capul. Doar simuleaza ca-si bate capul, ca sa taca „prostimea” din gura. Dau la presa doua ragaieli despre cat de atenti si exigenti sunt ei cu lucrarile din bani publici, apoi … hop … lucrarile se suplimenteaza cu 70%. Ca doar nu dau „alesii” din buzunarul lor. Am vazut asta 25 de ani si nu cred ca se va opri chiar la lucrarea asta „ventilatorul” de bani publici.