Centrul de Mediere a Litigiilor de pe langa Camera de Comert Timis „vaneaza“ conflictele din mediul de afaceri local. In judetul Timis exista 65 de mediatori autorizati

TIMISOARA. Inainte ca medierea sa devina o procedura obligatorie de solutionare a litigiilor usoare, impusa prin modificarea legilor organice, Consiliul de Mediere continua campania nationala de promovare a profesiei de mediator.

In acest context, al eforturilor de scoatere la lumina a unei profesii in care justitiabilii au, deocamdata, prea putina incredere, la Timisoara a luat fiinta un Centru de Mediere a Litigiilor care functioneaza pe langa Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis.

Institutia este o structura fara personalitate juridica, infiintata in baza legilor care guverneaza activitatea camerelor de comert si organizarea profesiei de mediator, iar activitatea acesteia este sustinuta de un parteneriat incheiat intre CCIA Timis, Uniunea Nationala a Mediatorilor din Romania si Asociatia Mediatorilor Timis.

“Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis este o entitate care sprijina mediul de afaceri, iar medierea reprezinta o modalitate de a ajuta oamenii de afaceri prin solutionarea mult mai rapida a unui conflict sau a unui litigiu. Fie ca este vorba de proprietati, bani sau de orice alta speta comerciala, medierea vine ca o solutie alternativa la instantele de judecata si la Curtea de Arbitraj Comercial, fiind o cale foarte simpla, rapida si discreta prin care partile ajung la o intelegere”, spune directorul general al CCIAT, Menuta Iovescu.

De asemenea, si Constantin Coada, presedintele Asociatiei Mediatorilor Timis considera ca Centrul de Mediere a Litigiilor poate contribui foarte mult la promovarea medierii ca solutie mai rapida in rezolvarea anumitor litigii intre partenerii de afaceri. “Cu experienta pe care o are, un mediator stie ca relatiile de afaceri se construiesc in timp, cu mari eforturi. Facilitand dialogul acolo unde exista situatii conflictuale, el ajuta ca afacerile sa continue chiar de a doua zi. Medierea este, de fapt, justitie pura. si asta pentru ca solutia obtinuta in procedura medierii este una asumata de partile care decid in propriul conflict”, mentioneaza Constantin Coada.

Totusi, in ciuda acestor eforturi de impunere a medierii inaintea proceselor de judecata, justitiabilii, persoanele aflate intr-un conflict continua sa nu dea credit mediatorilor.

“Justitiabilii nu au incredere in autoritatea medierii. Nu vor! Am discutat cu ei, le-am explicat avantajele medierii, mai cu seama in procesele intre frati, surori, unde trebuie sa se imparta bunuri, dar fara succes. Au refuzat categoric medierea. Intr-un dosar, dupa un an de procese, o femeie mi-a cerut sa-i acord o scutire de plata a taxei de timbru pentru ca nu mai avea bani sa plateasca expertul. Se judeca mai departe, chiar daca medierea nu ar fi fost atat de costisitoare”, ne-a declarat Dumitru Hantea, judecator civilist la Tribunalul Timis.

Sa mai spunem ca printre cei 65 de mediatori din Timis aflati pe tabloul mediatorilor din Romania ii regasim pe judecatorii Ion Graur si Doina Barcaci, notarul Ana Claici, fostii politisti Ilie Bertea si Emil Craciunoiu, omul de afaceri Dinu Calin, dar si Ariadne Antonescu, Raluca Gozob, Claudia Miat sau Ana Craznic. Pe tabloul mediatorilor autorizati din Romania exista 2.623 de persoane.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.