Cel mai mare targ agricol din vestul tarii, Banat Agralim, isi deschide portile la Timisoara

TIMISOARA. Timp de trei zile, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara se transforma in punctul de interes al agriculturii.

Impreuna cu Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis si Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu- Sisesti”, USAMVBT organizeaza cea de-a 17-a editie a Banat Agralim, eveniment ce reuneste nu mai putin de 200 de participanti.

”Suntem la a 17-a editie pe care o organizam impreuna cu USAMVBT. Este o colaborare extraordinar de buna. Numarul expozantilor creste de la un an la altul. Avem aproximativ 200 de expozanti, pe mai multe domenii. Asta inseamna un numar foarte mare. Ne mandrim ca sunt si producatori de produse eco-bio, dar si micii mestesugari ce au fost in fiecare an. Avem un eveniment care se numeste Ziua Calului. Noi, CCIAT, ne-am straduit sa fim aceiasi parteneri care am fost pana acum si firmele sa fie impartite jumatate-jumatate. Important este ca am reusit, impreuna, sa atragem un numar mare de expozanti, ceea ce inseamna ca in judetul Timis exista un numar important de agricultori”, a spus Florica Chirita, presedintele executiv al CCIAT.

Manifestarea vizeaza promovarea si evidentierea performantelor din domeniile de competenta ale universitatii, respectiv productia vegetala, productia animaliera, siguranta si securitatea alimentara, procesarea si valorificarea productiilor agroalimentare, inginerie-proiectare, amenajare si intretinere parcuri si spatii verzi, dezvoltarea durabila, conservarea mediului si a biodiversitatii.

”E un eveniment la care noi, ca universitate, tinem foarte mult si vreau sa apreciez, si anul acesta, implicarea in organizarea evenimentului a colegilor din Universitate si deopotriva a celor din CCIAT. Vom avea evenimente conexe frumoase. Se observa si, vreau sa subliniez aici, necesitatea unei zone expozitionale pentru municipiul Timisoara si pentru judetul Timis. Avem nevoie de infrastructura expozitionala, resursa umana o avem, experienta o avem, dar e important sa pledam pentru spatii moderne, asa cum merita municipiul nostru si judetul Timis. Sunt cateva lucruri noi, sunt expozanti noi, de asemenea, o premiera din zona smart agriculture, si activitati conexe, organizate de catre studenti si nu numai, de asociatii din zona sportiva. Sambata si duminica sunt demonstratii de echitatie, marcand in acest fel Ziua Calului. Cred ca publicul larg asteapta aceste activitati, pe langa momentele culturale organizate”, a spus Cosmin Popescu, rectorul USAMVBT.

”Au fost mobilizate statiunile de cercetare sa vina sa isi prezinte rezultatele stiintifice, inovatiile pe care le-au produs si o eventuala consultanta cu titlul gratuit pentru fermieri. Pe langa cele 3 statiuni de cercetare care sunt in zona si au mai participat la evenimentele noastre, la acest eveniment va mai fi prezenta Statiunea de Cercetare de la Turda, care isi va prezenta si hibrizii proprii – de porumb, porumb zaharat, soia. Vor mai fi prezente doua statiuni de cercetare, de la Minis si Blaj, specializate in cercetarea viei si a vinificatiei. Statiunea Lovrin va mai avea doua workshopuri, unul pe nutritia plantelor, unde colegii nostri vor prezenta informatii despre nutriția corectă si eficienta a plantelor”, a adaugat Marinel Horablaga, directorul Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Agricola Lovrin.

Banat Agralim va avea loc intre 24 si 26 mai, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Timisoara, iar intrarea este libera.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.