Noutati :

Ce bulevard din Timisoara isi schimba numele in Bulevardul Francesco Illy?

19 ianuarie, 2014 - 01:18 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Devine oficial! Inventatorul masinii automate de facut cafea va avea un bulevard cu numele lui. Propunerea a fost facuta inca din vara anului trecut de Comisia de Atribuire sau Schimbare de Denumiri la Strazi, insa abia luna aceasta va ajunge pe mesele consilierilor locali.

Bulevardul Constructorilor isi va pierde denumirea si se va numi, dupa votul dat de consilierii locali, Bulevardul Francesco Illy. Vorbim insa doar de tronsonul 3 al bulevardului, perpendicular pe Calea Stan Vidrighin.

Francesco Illy s-a nascut in urma cu 121 de ani in cartierul Iosefin din Timisoara, pe vremea Austro-Ungariei. Inventatorul espressorului si fondatorul renumitei marci de cafea ce-i poarta numele, Francesco Illy a fost botezat la Biserica Catolica din Iosefin si a studiat la Liceul Piarist din capitala Banatului. S-a mutat in 1904 la Viena, iar la 22 de ani a fost recrutat in armata austro-ungara si a luptat din 1914 pe front in Primul Razboi Mondial. Dupa razboi, a ramas cu sora lui in Italia, iar la finalul anului 1920 s-a casatorit si a avut doi copii. A lucrat mai apoi cu mai multe companii care se ocupau de vanzarea de cacao si torefiere, au explicat reprezentantii Primariei Timisoara. Illy a primit si titlul de Cetatean de Onoare al Timisoarei.

In plus, alte doua tronsoane de strazi din zona Timocului, respectiv Ciarda Rosie vor avea nume noi. Si Gradinita cu program normal nr. 8 va avea alt nume incepand din aceasta luna.

Comisia a propus ca tronsonul de alee pietonala noua din zona Timocului, situat in prelungirea strazii Petre Ispirescu, intre strada Timocului si malul canalului Bega, sa poarte denumirea Strada Petre Ispirescu.

Un alt tronson de strada noua, din zona Ciarda Rosie, situat in prelungirea strazii Luta Iovita, la sud-est de Iuliu Podlipny, paralel cu strada Neajlov si perpendicular pe strada Pavel Stoica, se va numi strada Luta Iovita.

Gradinita cu program normal nr. 8 cu sediul pe strada Ghirlandei se va numi Gradinita cu program prelungit „Franz Lukas”, dupa numele profesorului Lukas.

Franz Lukas a fost profesor, a absolvit liceul in Szegedin si Institutul Pedagogic din Ofen – Pest, Budapesta de azi. A lucrat vreme de 40 de ani ca profesor la Scoala generala din Temeswar – Elisabethstadt si in cele din urma in calitate de director al Scolii Elementare Temeswar – Josephstadt, a editat ziarul „Banater Schulbote”. Consiliul de administratie al scolii a aprobat deja schimbarea denumirii, spun reprezentantii Primariei Timisoara.

Votul final va fi dat in urmatoarele zile, in cadrul sedintei Consiliului Local Timisoara.

CITESTE SI: Bulevardul Constructorilor se va numi Bulevardul Francesco Illy. Inventatorul expresorului de cafea, omagiat de Primaria Timisoara intr-o zona industrialaInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Sa facem si o precizare referitoare la poza articolului, nu-i aşa? Domnul din imagine nu este acel Francesco Illy născut în urmă cu 121 de ani. Ci nepotul acestuia având acelaşi nume.