Castelul Nako ar putea intra in intregime in proprietatea Primariei Sannicolau Mare

TIMISOARA. Consilierii judeteni din Timis au aprobat formarea unei comisii care sa faca demersurile pentru declararea Castelului Nako de la Sannicolau Mare ca fiind de utilitate publica.

CITESTE SI: Primele examene pentru cantaretii stradali la Timisoara. Toti menestrelii care au trecut prin fata comisiei de selectie spera sa ia cel putin nota 8, ca sa fie lasati in centrul orasului. Video

Castelul Nako are, in prezent, doi proprietari, un privat si Primaria prin Consiliul Local Sannicolau Mare. Autoritatile locale isi doresc sa cumpere partea detinuta de proprietarul privat, insa acest lucru nu este posibil, daca obiectivul nu e declarat ca fiind de utilitate publica.

„Exista o comisie care s-a conturat la Consiliul Judetean pentru a face pasii sa se declare de utilitate publica, intrucat Primaria Sannicolau detine o cota, iar un privat – o alta cota. procedura pentru a putea ca primaria sa achizitioneze cota de la acel privat e ca acest castel sa fie declarat de utilitate publica. Fara a fi un unic proprietar pe cladire nici nu poti renova, nici nu poti face investitii”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepresedintele CJ Timis.

Autoritatile locale din Sannicolau Mare isi propun sa acceseze fonduri europene pentru renovarea Castelului Nako, aflat chiar in centrul orasului.

Castelul Nako din Sannicolau Mare este monument istoric de importanta nationala. Primaria orasului detine aproximativ 65 la suta din imobil, in timp ce aproximativ 35 la suta apartine unor mostenitori care si-au dobandit dreptul de proprietate in instanta. In prezent, castelul gazduieste sala de sedinte a Consiliului Local Sannicolau Mare, Muzeul Bela Bartok si o sala pentru evenimente.

Castelul Nakó, situat in centrul orasului Sannicolau Mare, a fost construit in anul 1864 de contele Kálmán Nakó in stil neoclasic, dupa planurile arhitectului Miklós Ybl. in jurul castelului a fost realizat un parc cu arbori de esenta rara.

Cladirea, strajuita de un turn in stil medieval, are 99 de incaperi. Pe vremea sa de maxima prosperitate, in castel se afla o biblioteca cu 5 000 de volume, picturi, statui, mobila sculptata, portelanuri rare, scrisori de la Ferenc Deák, Franz Liszt si Richard Wagner. Valorile din castelul contilor Nako au disparut imediat dupa Primul Razboi Mondial, cand Banatul, pentru scurt timp, s-a aflat sub ocupatie sarbeasca, apoi franceza. Dupa Primul Razboi Mondial, in castel s-a organizat prima scoala agricola din Romania, pentru ca in 1941 sa devina sediu legionar si apoi cazarma-depozit de armament.

Dupa al Doilea Razboi Mondial, intre anii 1949-1951 in castel a functionat o scoala de tractoristi, iar in anii 1953-1955 o scoala agricola. In 1975 Primaria Sannicolau Mare a organizat in castel Muzeul „Béla Bartók”, pe care l-a inaugurat in 1981. Tot in anii 1980 in castel a functionat si Casa Pionierilor. Dupa Revolutia Romana din 1989, a devenit discoteca si club de calculatoare. Apoi in castel s-a organizat Casa de cultura si muzeul orasului.[3] Este inscris pe lista monumentelor istorice din judetul Timis

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Draga doamna Liliana Iedu,
    inainte de a posta un articol trebuie fiecare din noi sa se documenteze.
    Dupa lista monumentelor istorice nu vorbim despre un castel, vorbim despre um conac. Va rog frumos, daca vreti, sa rectificati articolul.
    Multumesc.