Care sunt cele mai stabile tari din zona euro? Afla din raportul Euro Plus Monitor facut de Consiliul de la Lisabona!

Criza fara precedent cu care se confrunta zona euro a lovit mai multe tari care folosesc moneda unica europeana. Grecia, Italia si Portugalia au ajuns sa aiba datorii uriase. Alte tari o duc insa mai bine!

Raportul „2011 Euro Plus Monitor”, realizat de Consiliul de la Lisabona si de Banca Berenberg si publicat saptamana aceasta, arata care sunt tarile cu cea mai buna situatie fiscala din zona euro si cele care s-au adaptat cele mai bine crizei. Iata situatia primelor cinci tari din acest top:

Estonia

Cea mai bine adaptata la criza din zona euro este Estonia, care are o economie deschisa si foarte dinamica. Atuurile Estoniei sunt sustenabilitatea fiscala, orientarea spre exporturi si un regim de reglementare al economiei foarte liberal. in ciuda pozitiei privilegiate, Estonia are totusi si cateva slabiciuni: cresterea costurilor legate de forta de munca, gradul mic de economisire in randul populatiei si capacitatea redusa de a integra imigranti in societate.

Luxemburg

Tara cu cel mai mare Produs Intern Brut pe cap de locuitor din lume, Luxemburgul si-a consolidat pozitia multumita statutului de centru financiar. Pozita fiscala grozava este completata de o rata scazuta a consumului public si privat, ceea ce face ca tara sa o duca pe roze din punct de vedere financiar. Pe de alta parte, slabiciunile Luxemburgului sunt reprezentate de piata de servicii atent normata de stat, dependenta neobisnuita de indusitra financiare si masurile considerabile pentru protectia angajatilor.

Germania

Cea mai dinamica dintre economiile mature din zona euro, alaturi de cea a Olandei, economia Germaniei este tot mai competitiva si foloseste din ce in ce mai bine potentialul uman. Dupa ce s-a consolidat in urma unor reforme fiscale si structurale drastice adoptate dupa 2003, Germania se bucura de o stabilitate care da siguranta intregii zonei euro.

Olanda

Alaturi de Germania, Olanda se bucura de cele mai bune scoruri din zona euro legate de potentialul de crestere si de competitivitate. isi foloseste foarte bine forta de munca, avand o rata foarte mica a somajului, si are venituri foarte bune din exporturi. Are foarte putine slabiciuni, printre care industria financiara supradimensionata.

Slovenia

Aflata pe locul cinci in topul celor mai „sanatoase” economii din zona euro, Slovenia are la fel de multe avantaje ca si slabiciuni. Are o datorie publica redusa, o rata a somajului buna si sprijina deschiderea de noi afaceri. Pe de alta parte, costul fortei de munca este in crestere, pietele de servicii si bunuri sunt puternic controlate si nu s-a inca nicio o masura semnificativa de ajustare fiscala.

Criza din zona euro, simtita de cele mai expuse economii

Extinderea crizei care bantuie in zona euro a afectat asa cum era cele mai expuse economii. Costurile de creditare ale Spaniei, o alta tara cu datorie publica mare, au crescut spectaculos saptamana trecuta.

Randamentul obligatiunilor s-a apropiat periculos de 7%, pragul considerat nesustenabil, care a determinat tari precum Grecia si Irlanda sa apeleze la ajutorul FMI si UE.

Franta este mai puternica tara, dar expunerea bancilor sale la datoria italiana si cea elena au determinat si in acest caz cresterea costurilor de imprumut.

Economistii dau asigurari ca Romania nu va fi afectata de criza din zona euro si spun ca probabilitatea ca o banca din Romania sa dea faliment este zero.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.