Care este asemanarea dintre om si hamsie? Vezi ce au descoperit cercetatorii!

Omul este considerat ultima veriga in lantul trofic. De fapt, se situeaza chiar la acelasi nivel cu hamsia, mult sub nivelul unui pradator ca ursul polar. Descoperirea a fost facuta de cercetatorii francezi.

Echipa de cercetatori francezi de la Institutul de cercetare pentru exploatarea marilor (IFREMER), Institutul de cercetare pentru dezvoltare (IRD) si Institutul agronomic Agrocampus a ajuns la aceasta concluzie calculand pentru prima oara „nivelul trofic” al omului, un indice care determina pozitia unei specii in lantul trofic.

„Este adevarat ca nu se afla nimeni deasupra omului”, in orice caz nimeni care sa il manance, a declarat Sylvain Bonhommeau, principalul autor al studiului, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), dar nu este nici superpradatorul prezentat de comunitatea stiintifica, cel putin in termenii alimentatiei, scrie MEDIAFAX.

Nivelul trofic al unei specii este stabilit in functie de regimul sau alimentar. Plantele, care sunt primele producatoare de materie organica, apartin primului nivel trofic, iar erbivorele se afla la al doilea nivel. Carnivorele, pradatorii care se hranesc cu animale erbivore, tintesc spre nivelul superior. Nivelul trofic reprezinta asadar „numarul de specii intermediare intre producatorii primari si pradatorii lor”, au precizat IFREMER si IRD intr-un comunicat.

Utilizand datele furnizate de Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) privitoare la consumul uman intre 1961-2009, cercetatorii au definit un nivel trofic de 2,2 pentru oameni, adica apropiat de cel al hamsiei si al porcului. Pradatori superiori, cum ar fi ursul polar si orca, pot atinge un indice de 5,5.

Citeste mai mult!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...