No (bel) matematica

Dan Negru

Sunt un mare consumator de filme, de la seriale americane pana la desene animate sau filme horror. Cred insa ca in ultima vreme au cam disparut cinefilii, asa cum au disparut si filmele bune. M-am saturat de ursii panda kung-fu, de papagalii Rio sau de pinguinii lui Jim Carrey.

Top 10 box office e plin de astfel de lighioane. Zilele trecute am revazut unul din cele mai bune filme din istorie. Cred ca l-am revazut a patra oara cu aceeasi placere ”Beautiful Mind” cu Russell Crowe in rolul profesorului de matematica schizofrenic. Adeseori se vorbeste despre John Nash, profesorul din film, ca fiind castigator al premiului Nobel pentru matematica.

John Nash a fost insa premiat in 1994 cu Nobel pentru economie! Nobelul pentru matematica NU exista. Se spune ca Alfred Nobel ar fi cerut special ca matematica sa nu fie inclusa pe lista premiilor care-i poarta numele dintr-un motiv bizar si stanjenitor. Pare-se ca sotia sa l-ar fi inselat cu un profesor de matematica.

Iata o parte din testamentul lui Nobel!

„Capitalul trebuie investit in depozite sigure si trebuie sa constituie un fond a carui dobanda trebuie sa se distribuie anual sub forma unor premii celor care, pe parcursul anului precedent, au adus cele mai mari beneficii omenirii. Dobanda mentionata trebuie sa fie divizata in cinci parti egale, care sa fie alocate dupa cum urmeaza: o parte persoanei care va face cea mai importanta descoperire sau inventie in domeniul Fizicii; o parte persoanei care va face cea mai importanta descoperire sau imbunatatire in Chimie; o parte persoanei care va face cea mai importanta descoperire, in domeniul Fiziologiei sau Medicinei; in domeniul Literaturii cea mai reprezentativa lucrare cu tendinta ideala; si o parte persoanei care va contribui cel mai mult sau mai bine la fraternitatea intre natiuni, pentru desfiintarea sau reducerea armatelor si pentru promovarea congreselor pacii. Premiile pentru fizica si chimie vor fi acordate de Academia Suedeza de stiinte; cel pentru fiziologie sau medicina, de Institutul Karolinska; cel pentru literatura, de Academia Suedeza; si pentru campionii pacii, de cinci persoane alese de Parlamentul Norvegiei.“

Din 1969 exista si premiul pentru Economie. Am avut curiozitatea sa caut fotografii  cu profesorul pe care-l interpreteaza Rusell Crow in film, adevaratul John Nash, un profesor schizofrenic, aflat ani de zile sub tratament psihiatric a carui inventie a revolutionat economia mondiala – „Beautiful Mind“.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.