Antreprenorii din Timis au aflat ce solutii de finantare si garantare a proiectelor pentru IMM-uri au la dispozitie anul acesta

TIMISOARA. Platformele de finantare pentru firmele romanesti si modul de accesare a acestora, sursele de finantare ale acestui moment, oportunitatea garantarii investitiilor in business, bani guvernamentali si fonduri europene pentru finanțarea companiilor. Despre toate acestea au vorbit cei mai importanti actori din fiecare domeniu cu mediul de afaceri din Timis, in cadrul conferintei regionale „Solutii de finantare si garantare a proiectelor de investitii pentru intreprinderi mici si mijlocii”, ce a avut loc joi, la Centrul Regional de Afaceri al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis.

„Noi suntem in acest moment parteneri cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si nu o sa intrerupem aceasta legătura pentru ca, asa cum spunea domnul ministru Petrescu, in Timis au fost acordate 281 de credite garantate, fata de alte zone ale tarii, unde au fost de 10 ori mai putin, fapt care ne face sa continuam impreuna pe acest drum”, a precizat Florica Chirita, presedintele executiv al CCIAT.

In cadrul conferintei, antreprenorii timiseni au putut afla care sunt noutatile si modalitatile de sustinere a afacerilor mici, dar si ce instrumente de garantare si contargarantare exista in acest moment pentru ei. De asemenea, au fost prezentate modelele de succes in antreprenoriat.

„Timisul se bucura de o concentrare economică semnificativa la nivel national, pentru noi Regiunea Vest si Timisul in mod special au prioritate, pentru ca multe dintre programele pe care le gandim acum si le lansăm in model pilot le gandim ca si punct de lansare in judetul Timis. Prin efervescenta economică a acestei zone exista atreprenori cu un nivel educational din perspectiva financiara si antreprenorial bun, si ne gasim corespondenti si omologi in discutie care pot adopta foarte bine ideile si programele noastre. La intalnirile pe care le avem aici vom discuta despre noile programe ale Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care din perspectiva mea este una dintre cele mai importante institutii din ansamblul administratiei de stat cu pedigree economic, ma refer la administratia cu scopul instiutional de a sustine mediul de afaceri romanesc”, a spus Alexandru Petrescu, director general al FNGCIMM SA IFN.

Doua dintre programele prin care IMM-urile vor fi sustinute si anul acesta sunt Start-Up Nation si IMM Invest Romania.

In cadrul primului dintre aceste programe, antreprenorii vor putea obtine si in cursul anului 2018 fonduri nerambursabile pentru infiintarea unor afaceri mici si medii. Vor fi eligibile pentru a primi un sprijin maxim de 200.000 de lei societatile din spatiul rural sau urban, infiintate dupa data de 31.01.2018, care au domenii de activitate precum productia de bunuri, IT, industrii creative sau servicii.

In cel de-al doilea caz, este vorba despre un proiect de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii, elementul de noutate fata de programele anterioare constand in acordarea de facilitati de garantare in cuantum de 80% pentru credite de investitii pentru realizarea de proiecte de dezvoltare sau infiintare de centre de agrement. Adresabilitatea programului este extinsa pentru beneficiarii eligibili, IMM-urile putand opta pentru credite garantate in proportie de 50% pentru capital de lucru si / sau realizarea de investitii pana la valoarea maxima cumulata de 10 milioane de lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.