24 de firme grupate in 3 asocieri vor sa realizeze sistemul inteligent de securitate, cu camere video ce reactioneaza la orice miscare, chiar si la atingerea gardului, statia PSI si celula de criza, din planul de modernizare a Aeroportului Timisoara cu bani europeni

TIMISOARA. Interes urias pentru noua investitie de la Aeroportul International Traian Vuia din Timisoara de 25 de milioane de euro.

Nu mai putin de 24 de firme, grupate in 3 asocieri, vor sa implementeze sistemul integrat de securitate aeroportuara (SISA), conform normelor europene.

Aceasta in conditiile in care saptamana trecuta ministrul Transporturilor si directorul Aeroportului au fost semnat contractul de finantare cu bani europeni pentru realizarea lui.

La termenul limita pentru depunerea ofertelor, vineri, s-au inscris asocierile:
1. SSAB-AG (Leader), D&D EUROCOM SRL
2. Precon Transilvania (leader), EXDEPRO S.R.L., CIVITAS SYSTEMS S.R.L.,GRUP CONSTRUCTII EST S.A.,LEMACONS
3. ELDICLAU PREST (Leader), ELECTRONET CONCEPT, fiecare dintre ele avand mai multe firme cu care sa lucreze la proiect. In total, 24 de societati.

Ofertele depuse de cele trei asocieri pentru ‘Servicii de elaborare a Proiectului tehnic si a detaliilor de execuție, asigurarea serviciilor de asistenta tehnică din partea proiectantului si executia lucrarilor pentru obiectivul de investitii Sistem integrat de securitate aeroportuara’ (SISA) au intrat acum in evaluare.

Am semnat contractul pentru finantarea unor dotari care vor spori nivelul siguranta al Aeroportului International „Traian Vuia” din Timisoara (136 milioane de lei). Este cel de al patrulea contract pentru finantarea acestui aeroport semnat in 2022, astfel incat Aeroportul International din Timisoara sa poata oferi conditii de siguranta si confort la standarde europene„, a spus ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu in 22 septembrie, la momentul iscalirii contractului care asigura banii pentru investitia de la Aeroportul Timisoara.

 

Investitia priveste drumul perimetral de securitate si imprejmuirea aeroportului, modernizarea sistemului de supraveghere video cu circuit inchis a zonelor publice exterioare si interioare, a zonelor de operatiuni aeriene, dar si a celor de securitate cu acces restrictionat.

Totodata, se are in vedere modernizarea punctelor de acces, a sistemului de control si monitorizare acces autovehicule in perimetrul aeroportului, dar si amenajarea unui spatiu optim care sa adaposteasca o celula de criza in cazul unei situatii critice si realizarea unei substatii PSI pentru interventie rapida.

Sunt prevazute un sistem integrat de securitate, un gard perimetral de 12 km, un drum de 8 km, modernizare puncte de control acces, schimbare video si zona de control acces. Mai e prevazuta o substatie PSI si un dispecerat de centralizare a datelor de securitate aeroportuara. Gardul va fi unul inteligent. Cand gardul va fi atins, camerele se indreapta automat spre acel loc„, a precizat Daniel Stamatovici, directorul Aeroportului International Traian Vuia Timisoara.

Descriere proiect de investitii:

– Drum perimetral de securitate minim: 8.400 m

– Gard perimetral de securitate minim: 12.614 m

– Sistem de supraveghere video cu circuit inchis pe intregul perimetru al zonei de operatiuni aeriene minim: 252 camere TVCI

– Modernizarea/refacerea punctelor de control acces 1, 2 și 5, insumand minim 750,15 mp

– Modernizare sistemului de supraveghere video cu circuit inchis a zonelor publice exterioare si interioare, a zonelor de operatiuni aeriene si a partilor critice ale zonelor de securitate cu acces restrictionat, cuprinzand minim 322 camere TVCI

– Modernizare sistem de control si monitorizare a accesului autovehiculelor dinspre zonele publice prin cele trei puncte de control

– Realizare substatie PSI pentru interventie rapida cu suprafata construita de minim 647,20 mp

Valoarea estimata a contractului a fost de 102.131.824 lei fara TVA, adica aproximativ 25 de milioane de euro cu TVA.

Finantarea este asigurata din fonduri europene, prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM), din surse proprii si din fonduri de la bugetul de stat.

Castigatorul licitatiei va avea un an la dispozitie sa realizeze sistemul integrat de securitate aeroportuara, 3 luni proiectarea si 9 luni executia.

Aeroportul International Traian Vuia Timisoara e cel mai mare aeroport regional din Romania, deservind o arie extinsa de acoperire cu peste 2,85 milioane locuitori si avand in administrare o suprafata de teren de aproximativ 300 de hectare.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In loc să măriți parcarea, la acest COTEȚ DE AEROPORT, ca să măriți cumva confortul pasagerului, voi risipiți fonduri pe prostii, umflate evident cu pompa ptr a fii mai ușor de furat …
    Nație de Hoți ce sunteți…
    TRAIAN VUIA ESTE O RUȘINE DE AEROPORT 🤬 Nici în Africa nu mai găsești așa ceva rudimentar, înghesuit, promiscu. Pute la WCuri mai rău ca-n Gara de Nord🤫
    Cel mai prost MALL din țară, arată mai bine ca Aeroportul Principal al Banatului

  2. In loc sa va apucati odata de restul de aerogara sau sa investiti in noi cai de rulaj si platforme, in loc sa atrageti noi operatori aerieni pe acest aeroport, sifonati banutzii statului pe contracte catre firmele „care trebuie”. Vai si amar tot vaca de muls pentru partide acst aeroport de aceea nu creste si ramane rahitic 🙁