Trendul 2013: gradina verticala. Gradina verticala poate lua locul tabloului intr-o incapere sau poate fi montata pe peretii exteriori

Anul 2013 in lumea eco este reprezentat de gradinile verticale. Moda acestora a inceput inca de acum cativa ani, insa nu foarte multa lume a auzit de ele pana acum. Numarul proprietarilor de apartamente care apeleaza la arhitectii peisagisti pentru a-si pune in casa gradini verticale creste luna de luna. Este clar: tendinta anului 2013 o reprezinta acest tip de tablouri, care pot inlocui atat tablourile obisnuite, cat si celebrele plante din locuinta.

Ce sunt insa gradinile verticale? Practic, acestea sunt posibile datorita unui sistem usor din cuiburi verticale, care face posibila cresterea cat mai multor plante pe suprafete verticale. Mai exact, gradinile verticale sunt formate din plante puse pe perete. Pot lua atat locul unei plante, cat si locul unui tablou. Peisagistii spun ca sunt foarte simplu de montat si de intretinut si, evident, transforma designul interior in arta naturala.

Cuiburile in care intra plantele sunt facute dintr-un material special impermeabil compus din trei straturi. Este stratul interior, care permite apei sa fie distribuita uniform in tot cuibul, tesatura acrilica ce confera rezistenta structurala si stratul exterior, ce asigura hidroizolatia completa impotriva apei.
Unde pot fi puse gradinile verticale?

Acestea se amplaseaza chiar pe pereti, fie intr-o locuinta, fie intr-un birou ori in restaurante, cafenele, magazine, saloane cosmetice si multe alte locatii, atat in interior, cat si in exterior.

Foarte multi aleg sa le puna in sufrageria locuintei, ne-a marturisit reprezentantul unei firme de design interior care se ocupa cu montarea gradinilor verticale.

„Se pot pune in orice camera, in hol, in bucatarie, in dormitor si chiar si in baie, unde este mai intuneric. Paleta este foarte putin limitata, cele mai multe cereri sunt pentru sufragerii, cam unde se tin plantele in mod normal. Ele pot inlocui si plantele, dar si tablourile. Sunt natura vie, arta. La exterior se pun doar primavara, pentru ca iarna nu rezista”, ne-a spus acesta.

Foarte multi timisoreni apeleaza la serviciile firmelor de design interior. Cele mai multe cereri pentru gradini verticale sunt facute insa pentru zonele turistice, mai ales la munte, unde sunt pensiuni.
Toate modelele de gradini verticale se pot monta pe tot felul de suprafete, cum ar fi zidarie, beton, lemn, metal si chiar pe balustrade si garduri. Scopul acestora este simplu: sa ofere un spatiu sanatos de crestere a plantelor.

Asadar, gradinile verticale pentru interior nu curg si protejeaza peretii de umezeala, de condens sau de mucegai, iar cele pentru exterior au drenaj pentru ploaie si pentru udatul cu furtunul. Se uda si foarte usor. Cele mici se pot stropi cu o stropitoare normala, iar celor mari li se poate instala un sistem de irigare automat.

Preturi si dimensiuni

Sunt trei modele de cuiburi verticale, cuibul mini, cel mediu si cel maxi. Cel mai vandut este cuibul maxi, totodata si cel mai scump. Cert este ca acesta are cel mai bun raport pret/suprafata acoperita. Acesta este de trei ori mai mare decat cel mai mic cuib.

Cuib mini: 27/38 centimetri – aproximativ 24 lei
Cuib mediu: 27/57 cm – aproximativ 40 lei
Cuib maxi: 27/115 cm – aproximativ 50 de lei

La pretul de achizitie se mai adauga si transportul, care in mod normal este 12,50 de lei prin Posta Romana. Transportul printr-o firma de curierat variaza intre 15 si 35 de lei, in functie de greutatea si valoarea coletului. Atentie insa! Daca comandati cuiburi, ar trebui sa stiti ca acestea nu includ plante, ci trebuie sa le achizitionati separat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.