O treime dintre produsele cosmetice contin cel putin un ingredient cancerigen

Consumam zilnic chimicale, si nu din mancare, ci din produsele de ingrijire personala. Femeile, de exemplu, folosesc in medie zilnic 12 produse cosmetice, care contin 168 de substante chimice. Testele americane arata ca o treime din aceste produse contin unul sau mai multe ingredinte posibil cancerigene. Specialistii ne avertizeaza ca nici macar produsele pentru copii nu sunt sigure, chiar daca poarta inscriptia „Testat dermatologic”.

Daca femeile ar sti ca peste 60% dintre marcile de ruj contin urme de plumb, probabil s-ar gandi de doua ori inainte sa se rujeze. Pentru a cumpara produse de calitate, nu trebuie sa stiti prea multa chimie. Important este sa va uitati la ingrediente.

„Daca vad nume de chimie, nu e bine. Daca este lectia de latina, daca sunt nume de plante, de flor, e de bine. Citind eticheta, uitandu-se la valabilitate, la ceea ce contin, ce ingrediente, daca sunt certificate acele produse. Si mai departe tine totul de informare”, a declarat reprezentantul unui magazin bio, Ileana Glodeanu.

89% din cele 10.000 de ingredinte folosite in produsele de ingrijire personala nu au fost evaluate din punct de vedere al sigurantei folosirii lor de catre om. si multe produse pentru copii sunt un pericol. Cercetatorii au descoperit ca peste 80% din 1.700 de produse de ingrijire pentru copii contin alergeni si iritanti, cu toate ca erau marcate ca fiind hipoalergenice sau naturale.

„Uleiurile esentiale, de exemplu, nu au nevoie de conservanti. Deci este foarte usor sa selecteze produse fara chimicale. Le dam parintilor sfaturi in general sa nu aleaga dupa reputatie, ci dupa calitatea produsului”, a completat Ileana Glodeanu.

Faptul ca niste cosmetice se gasesc de vanzare in supermarket, farmacie sau orice alt magazin specializat nu inseamna neaparat ca acestea sunt sigure. Desi exista o lege privind produsele cosmetice, nu exista un control asupra sigurantei ingredientelor sau produselor de ingrijire introduse in piata. In general, se restrictioneaza un produs cosmetic doar dupa ce apar reactii adverse, iar clientii reclama eventuale afectiuni.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.