Investigatie gratuita la Spitalul Victor Babes Timisoara. RMN-ul de prostata – cea mai avansata metoda imagistica in diagnosticarea afectiunilor acestui organ

TIMISOARA. Cel mult 60 de minute. Atat dureaza realizarea unui RMN de prostata. Metoda este necesara pentru diagnosticarea si evaluarea patologiei acestei glande, gratie obtinerii unor imagini detaliate ale prostatei, ale structurii acesteia, precum si ale tesuturilor din jurul sau.

Investigatia este non-invaziva si non-iradianta, iar prin imaginile pe care le ofera, permite evaluarea cu precizie a dimensiunii, formei si structurii prostatei. Printre afectiunile ce pot fi identificate cu ajutorul screening-ului imagistic se numara cancerul, hiperplazia benigna de prostata (HBP) sau prostatita.

Hiperplazia benigna de prostata reprezinta o patologie benigna a prostatei. Aceasta afectiune poate evolua de multe ori asimptomatic, insa, uneori, determina simptome precum mictionarea dificila, jet urinar slab, nevoia frecventa de a urina, respectiv senzatia de golire incompleta a vezicii urinare. Desi adenomul de prostata nu este o patologie maligna, acesta poate cauza disconfort si poate afecta semnificativ calitatea vietii. De partea cealalta, cancerul de prostata este o afectiune grava, care, daca nu este depistata la timp, poate duce la deces”, spune spune asist univ Roxana Iacob.

Cancerul de prostata este una dintre cele mai comune forme de cancer la barbati, fiind pe pozitia a treia ca incidenta, dupa cancerul pulmonar si cel colorectal. Potrivit statisticilor, unul din opt barbati poate sa dezvolte o boala oncologica de prostata.

In functie de modificarile observate de medicul radiolog pe imaginile RMN, leziunile vor fi stadializate folosind asa zisul scor PIRADS. Acesta poate avea o valoare de la 1-5, evaluand astfel riscul de malignitate. Si putem avea un PIRADS 1, ceea ce inseamna fara modificari la nivelul prostatei, prezenta neoplaziei fiind improbabila, PIRADS 2 – modificari cu aspect de benignitate, prezenta neoplaziei este foarte putin probabila, PIRADS 3 – prezenta cancerului este echivoca, necesitand investigatii suplimentare, PIRADS 4 – prezenta cancerului este probabila, necesitand investigatii suplimentare, si PIRADS 5 – prezenta cancerului foarte probabila, necesitand investigatii suplimentare”, explica asist univ Roxana Iacob.

Inainte de realizarea investigatiei imagistice, pacientii vor trebui sa prezinte un rezultat al masurarii creatininei, analiza facuta cu cateva zile mai devreme de efectuarea screeningului. Totodata, se recomanda prezentarea rezultatelor unor consulturi urologice anterioare, daca exista, a unor analize de laborator (PSA), rezultate ecografice sau de la investigatii RMN anterioare, si asta pentru o mai buna corelare a modificarilor imagistice cu simptomatologia clinica a pacientului.

Investigatia, care este gratuita in baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist, se poate efectua in Ambulatoriul din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babes” Timisoara.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ca de obicei nu sunt bani alocati pentru gratuitatea RMN-ului la prostata….raspunsul clasic : „reveniti luna viitoare …cand poate se vor aloca bani”…..nu inteleg de ce ati mai publicat articolul…?