Proteza totala de genunchi pentru un pacient care sufera de hemofilie, pusa in premiera nationala la Spitalul Judetean din Timisoara

TIMISOARA. Medicii timisoreni au inregistrat inca o premiera, de data aceasta una nationala, operand un bolnav de hemofilie, caruia i-au pus o proteza totala la genunchi, facuta din acelasi material din care se face blocul motor la o masina Ferrari.

Operatia a fost un succes, iar pacientul, un tanar de 32 de ani din orasul Cluj-Napoca, se va intoarce in cateva saptamani acasa la copilul sau mic. A fost operat de echipa de medici de la Clinica II Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Judetean din Timisoara.

„Este prima proteza totala de genunchi care se pune in Romania la un hemofilic”, a spus Dan Poenaru, seful Clinicii II Ortopedie – Traumatologie.

Mihai Mihut s-a luptat cu boala de la varsta de 9 luni. A lucrat, si-a intemeiat o familie, dar in urma cu cateva luni starea lui de sanatate s-a agravat, asa ca medicii au fost nevoiti sa-l opereze si sa-i instaleze o proteza la genunchiul drept, realizata din oxinium, acelasi metal care se foloseste si la blocul motor de la o masina Ferrari, explica confr. dr. Jenel Patrascu.

„A avut mari probleme la genunchiul drept, a facut aproape o anchiloza de genunchi. Proteza este facuta din oxinium, un metal din care se face si blocul motor la Ferarri. Tocmai de aceea, firma care a produs-o ne-a oferit o garantie de 30 de ani”, spune dr. Jenel Patrascu.

Pacientul cu numarul 100, operat vineri

Odata cu premiera nationala, specialistii timisoreni mai efectueaza o alta interventie chirurgicala: operatia cu numarul 101 in cazul unui pacient cu artropatie hemofilica, pacientul cu numarul 100 operat in institutia sanitara. De data aceasta, pacientul, de 43 de ani, a venit tocmai din Mangalia, dupa ce a incercat sa se trateze chiar si in Germania.

„Am avut 3 operatii majore. Cel mai important este sa nu-ti pierzi speranta. 2 ani de zile nu puteam sa fac 50 de metri fara sa cad. Am incercat in Germania, dar acolo m-au condamnat din prima, nefiind obisnuiti cu cazuri atat de grave. Am cunoscut pe cineva care mi-a recomandat Clinica II Ortopedie – Traumatologie. Aici mi-au dat sperante”, povesteste Dorel Aciobanitei.

Potrivit medicului Dan Poenaru, o operatie medie cu o internare de 14 zile pentru un bolnav de hemofilie poate costa chiar si 15.000 de euro. La Timisoara se opereaza cam 10 – 12 pacienti pe an, dar banii de la Guvern ajung doar pentru un singur bolnav. Restul operatiilor se efectueaza cu bani adunati de la donatii din strainatate.

„Tehnicile chirurgicale sunt aceleasi. Marele risc la hemofilici este sa nu mai poti sa opresti sangerarea. Este o arta sa adaptezi tehnica chirurgicala incat sa ai sangerari minime, sa ai un hematolog bun langa tine care sa asigure substitutia si sa ai conditii de echipa bine antrenata”, a povestit dr. Dan Poenaru.

Medicul Margit Serban spune ca in Timis exista aproximativ 150 de bolnavi de hemofilie, in timp ce la nivel national, aproape 1.500 de persoane sufera de aceasta boala. In acest context, banii primiti de la Ministerul Sanatatii nu sunt deloc suficienti.

„Bugetul nostru este foarte sarac pentru tratamentul care ar trebui, de fapt, sa previna aparitia acestor interventii chirurgicale. Este sarac si pentru interventiile chirurgicale, este un efort extraordinar de mare si nu pot decat sa ma bucur de o constelatie de relatii care au fost initiate aici”, a precizat renumitul medic Margit Serban.

Hemofilia este o boala innascuta si mostenita deseori de la mama, ce are la baza deficitul unui factor ce participa la coagularea sangelui, o boala cronica care dureaza intreaga viata, necesitand un tratament de specialitate cu factorul deficient toata viata.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.