Porumbeii fac ceva pe instalatia cu ultrasunete montata pe statuia din Piata Libertatii din Timisoara, proaspat reabilitata? FOTO!

TIMISOARA. S-au incheiat lucrarile de reabilitare a monumentului Sf. Nepomuk din Piata Libertatii, incepute in luna iunie. Acesta a fost curatat de praf si refacut, pe alocuri, unde a fost distrus de intemperii, lucrarile de restaurare fiind efectuate de sculptorul Ion Oprescu, acelasi care a refacut si Statuia Sf. Maria din piata cu acelasi nume din Timisoara. Au fost aplicate si tratamente pentru combaterea muschilor si lichenilor, iar pe statuie au fost instalate si aparate cu ultrasunete care sa goneasca pasarile si, astfel, sa protejeze monumentul.

Se pare insa ca acestea nu functioneaza la parametrii prevazuti intrucat porumbeii continua sa se aseze pe monument, iar in apropiere e plin de ei, ceea ce inseamna ca in scurt timp, statuia va fi iarasi plina de gainat, daca nu se va proceda la o spalare regulata.

Chiar in timp ce primarul Nicolae Robu marca momentul finalizarii lucrarilor, pasarile se asezau nestingherite pe soclu ori pe elementele arhitecturale ale statuii.

statuie-libertatii-porumbei (3)

Probabil ca vor fi necesare reglaje la aparatura care sa goneasca porumbeii, insa este de notorietate ca astfel de dispozitive s-au dovedit complet inutile in razboiul declarat de Nicolae Robu candva ciorilor care isi fac veacul in centrul Timisoarei, in special in parcul din spatele Catedralei.

Lucrarile trebuiau sa fie gata la finele lunii august. Municipalitatea a platit aproape 30.000 de euro pentru restaurarea Sfantului Nepomuk, unul dintre cele mai vechi monumente din Timisoara, mai exact, 105.575 lei, fara TVA.

Monumentul arhitectural, realizat in stil baroc, a fost construit dupa planurile arhitectilor vienezi F. Blim si E. Wasserburger, la Viena, in 1756. Soclul monumentului este construit din granit sculptat cu imagini ce redau legenda sfantului. De-a lungul timpului statuia a fost mutata de mai multe ori, dar, in anul 1974, monumentul revine in fata fostei primarii, acolo unde ii fusese locul initial, unde se gaseste si acum.

Monumentul il infatiseaza pe Sfantul Nepomuk, patronul cultului catolic din zona Banatului, deasupra acestuia inaltandu-se figura Sfintei Fecioare Maria ce tine in mana flori de crin, simbolul puritatii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asta si merita uratzenia aia de piatza!!!

  2. Nu piata este de vina si nici statuia ci „urbanistii” (asa zis urbanisti/arhitecti) care au gandit-o respectiv cei care au comandat-o. Fiecare piata are parti, amenajari, cladiri, aspecte care pot ridica valoarea ei sau o pot darama.
    O piata fara cladiri monumentale nu poate fi lasata „stearpa”, „ochiul” trebuie sa fie atras de „altceva” (de exemplu amenajarea pietei, incluzand si statuia).
    Nu intrati in panica, in viitor piata va mai fi reamenajata!